Skip to: GGz Breburg

Kenniscentrum Phrenos website

GGz Breburg

GGz Breburg logoGGz Breburg is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Midden- en West-Brabant. De organisatie biedt de best passende specialistische behandeling en ondersteuning waarmee mensen met een psychiatrisch probleem weer verder kunnen in het dagelijks leven.

De zorg kan bestaan uit behandeling thuis of op een van de locaties, uit deeltijdbehandeling of opname. Ook woonondersteunende zorg, ondersteuning bij dagbesteding, en preventieve cursussen zijn mogelijk. Voor crisisinterventies is 24 uur per dag een crisisteam beschikbaar. Daarnaast biedt de organisatie deskundigheidsbevordering en consultatie aan partners in de zorg, onder wie huisartsen en medewerkers van welzijn- en zorginstellingen.

HIC, of wel High & Intensive Care, is een nieuw concept voor kortdurende klinische opname in de geestelijke gezondheidszorg. Een gedachtegoed dat door diverse GGZ partners gezamenlijk ontwikkeld is.
High & Intensive Care is een antwoord op de behoefte in de samenleving om mensen die in ernstige psychiatrische nood verkeren goed en menswaardig op te vangen en te behandelen, in een omgeving waar veiligheid en bescherming gecombineerd wordt met respectvolle zorg en behandeling.
Centraal daar in staat het terugdringen van dwang en drang met de aandacht gericht op het herwinnen van de eigen regie van de cliënt. Meer lezen over HIC: http://hic-psy.nl/.

Toepassing van HIC bij GGz Breburg is succesvol

Een van de initiatiefnemers van deze nieuwe werkwijze is Tom van Mierlo, voorzitter Stichting HIC en psychiater/directeur behandeling bij GGz Breburg. GGz Breburg heeft twee High Intensive Care-afdelingen. Het resultaat is dat de opnameduur sterk verkort is. Bovendien is het aantal separaties sinds 2010 is met maar liefst 90 procent afgenomen.

Begin 2016 is een film over HIC uitgekomen. In de film komen cliënten, familie, ervaringsdeskundigen, onderzoekers en professionals in de geestelijke gezondheidszorg aan het woord. De film laat mogelijkheden van dit nieuwe zorgconcept zien en toont vanuit verschillende perspectieven dat separeren in de geestelijke gezondheidszorg niet meer hoeft.
Bekijk de film hier:
[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=BwXcfuAv8f8&feature=youtu.be[/youtube]

Bezoekadres
GGz Breburg
Lage Witsiebaan 4
5042 DA Tilburg

Website
GGz Breburg

Deelnemers

Deelnemende instellingen zijn de belangrijkste partners van Kenniscentrum Phrenos

Wilt u ook deelnemende instelling van Kenniscentrum Phrenos worden?

Kijk dan hier voor meer informatie

Back To Top