Skip to: HOP – Honest, Open, Proud

Kenniscentrum Phrenos website

HOP – Honest, Open, Proud

Achtergrond

HOP is in 2014 ontwikkeld door onderzoeksinstituut NAMI-Chicago onder leiding van Patrick Corrigan en Robert Ludin vanuit het inzicht dat weten of en hoe je open kan zijn bijdraagt aan herstel.

Beschrijving methode

Centraal bij HOP staat het verkennen van ervaringskennis van openheid rond psychische problemen en het verkennen van manieren waarop je open wilt zijn en van het verkennen en doorbreken van (zelf)stigma.

HOP wordt aangeboden in 3 tot 4 bijeenkomsten van 3 uur in een groep van 8 tot 12 deelnemers begeleid door twee geschoolde HOP Facilitators. In de eerste drie bijeenkomsten komen aan bod: het afwegen van voor en nadelen van openheid, manieren om open te zijn, het uitproberen om ergens open over te zijn. De vierde bijeenkomst behandelt het herkennen en omgaan met (zelf)stigma.

Onderzoek

Een meta-analyse naar de effecten van HOP toont significant positieve effecten op stigma stress, klein effect op zelfstigma en depressieve symptomen. Rüsch N, Kösters M. (2021).

Trainingen

Kenniscentrum Phrenos verzorgt de volgende trainingen voor HOP-facilitators:

HOP – Landelijke Facilitator training

HOP – Training Facilitator Refresher

Cursusmaterialen

Voor de uitvoering van HOP wordt gebruikgemaakt van een werkboek en een handboek. Deze materialen zijn te bestellen via de HOP bestelpagina op deze website.

Literatuur

Rüsch, N., Kösters, M. (2021). Honest, Open, Proud to support disclosure decisions and to decrease stigma’s impact among people with mental illness: conceptual review and meta-analysis of program efficacy. Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol. 2021 Sep;56(9):1513-1526. Lees meer

Back To Top