De Zorgstandaard Destigmatisering is herzien. In de herziene versie is de leesbaarheid en praktische toepasbaarheid verbeterd. De Zorgstandaard Destigmatisering is opnieuw gepubliceerd op ggzstandaarden.nl.
Vertegenwoordigers van beroeps-, branche-, cliënten- en naastenverenigingen beoordeelden dat de Zorgstandaard verbetering nodig had op het gebied van leesbaarheid en praktische toepasbaarheid. In de herziene versie is de kerninhoud behouden, maar is de tekst vereenvoudigd en is de toegankelijkheid voor zorgprofessionals en cliënten vergroot. In de nieuwe opzet wordt uitgegaan van het zorgproces. De Zorgstandaard geeft concrete aanknopingspunten om actief met destigmatisering aan de slag te gaan.
- Bekijk de vernieuwde Zorgstandaard Destigmatisering met werkkaarten en casussen
Deskundigheidsbevordering
Om zorgprofessionals te ondersteunen bij het gebruik van standaarden, organiseert Akwa GGZ gratis deskundigheidsbevordering door een expert in de vorm van ‘teamtalks’. Ook rondom het thema Destigmatisering kan een teamtalk bij Akwa GGZ worden aangevraagd.
Lied ‘Stigma in het licht’ van Daisz, de zingende psycholoog
Voor het creëren van bewustwording is dit lied gemaakt door Daisz, de zingende psycholoog:
Samen Sterk zonder Stigma
In de Zorgstandaard Destigmatisering verwijst Akwa naar tools die in het kader van het programma Samen Sterk zonder Stigma (2011-2021) zijn ontwikkeld. De website van Samen Sterk zonder Stigma zal per 1 oktober 2025 worden opgeheven. Phrenos, MIND en de Nederlandse GGZ zullen ervoor zorgen dat de informatie ook in de toekomst behouden en toegankelijk blijft. Phrenos zal onder andere de Quickscan Destigmatisering, Blikopeners en Coral 2.0 blijven beheren. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen!
Trainingen Phrenos
Phrenos organiseert diverse trainingen op het gebied van Destigmatisering, zoals
- de landelijke facilitator training Honest, Open and Proud (HOP) en
- de landelijke training Met Open Blik (MOB) voor arbeidsintegratie professionals