Skip to: Praktijkvoorbeelden somatische screening

Kenniscentrum Phrenos website

Praktijkvoorbeelden somatische screening

Patiënten met een psychose of andere ernstige psychische problemen  hebben vaak last van somatische klachten. Het is daarom belangrijk om structurele jaarlijkse somatische screening bij hen uit te voeren. Kenniscentrum Phrenos maakte een overzicht van goede en overdraagbare praktijkvoorbeelden op dit gebied.

In de praktijk blijkt het  in veel gevallen een uitdaging om de somatische screening voor deze patiënten op een goede manier te organiseren en dit tussen verschillende echelons van zorg, zoals de ggz en eerste lijn, op een goede manier af te stemmen. Daarom heeft Kenniscentrum Phrenos in opdracht van Zorginstituut Nederland het project Praktijkvoorbeelden somatische screening uitgevoerd waarin  goede en overdraagbare praktijkvoorbeelden verzameld werden op het gebied van somatische screening.

Praktijkvoorbeelden somatische screening

Deze praktijkvoorbeelden zijn gepresenteerd in een digitaal overzicht, dat professionals uit de gespecialiseerde ggz en de huisartsenpraktijk ondersteunt in het opzetten, organiseren en uitvoeren van jaarlijkse somatische screenings bij de doelgroep. Daarnaast heeft Kenniscentrum Phrenos een eindrapport met uitgebreidere informatie over de resultaten en het proces van het onderzoek gemaakt. Beide producten zijn hieronder te vinden. Deze eindproducten bieden handvatten voor de praktijk om de somatische screening op een goede manier tot uitvoering te brengen.

Eindrapportage project Praktijkvoorbeelden somatische screening
2022
Lars de Winter, Daniëlle van Duin
Kenniscentrum Phrenos
Digitaal overzicht project Praktijkvoorbeelden somatische screening
2022
Lars de Winter, Daniëlle van Duin
Kenniscentrum Phrenos

 

Back To Top