Kenniscentrum Phrenos website

Nieuwe plek materialen Samen Sterk zonder Stigma

De website van Samen Sterk zonder Stigma (SSzS) zal vanaf 1 oktober ophouden te bestaan. Kenniscentrum Phrenos en MIND zullen in overleg met de Nederlandse ggz de meest waardevolle materialen en tools behouden en beheren. Op de website van Phrenos is inmiddels een beknopte Toolkit destigmatisering te vinden. De komende tijd wordt deze toolkit nog verder aangevuld.

Samen Sterk Zonder Stigma logoSamen Sterk zonder Stigma is in 2021 opgeheven. Het was een landelijk programma dat tussen 2011 en  2021 een bewustwordingscampagne voerde door het bespreekbaar maken van psychische verschillen en psychische problemen. Met ambassadeurs maakte de organisatie mensen bewust van stigma’s (vooroordelen) en de impact ervan. Twee websites gaan per 1 oktober uit de lucht: samensterkzonderstigma.nl en tools.ggzzonderstigma.nl.

Toolkit destigmatisering op Phrenos.nl

De meeste tools en materialen van Samen Sterk zonder Stigma blijven wel beschikbaar via de website van MIND en de Toolkit destigmatisering op Phrenos.nl.

Wat is er te vinden in de Toolkit destigmatisering?

Aandacht voor doorbreken van stigma nog even belangrijk

Laura NeijmeijerLaura Neijmeijer, themahouder destigmatisering en mensenrechten bij Kenniscentrum Phrenos: ‘Inclusie en het doorbreken van vooroordelen over mensen met psychische kwetsbaarheid is nog even belangrijk als voorheen. Zelf denk ik dat het zelfs nog belangrijker is geworden in deze tijd van intolerantie en polarisatie. In een recent onderzoek naar ervaren burgerschap van het Panel Psychisch Gezien van Trimbos wordt het belang van een inclusieve samenleving benoemd.’

Uit dit panel-onderzoek naar ervaren burgerschap van mensen met langdurige psychische problematiek kwam onder andere dat een deel van de deelnemers zich buitengesloten voet. Zo ervaart 44% niet dezelfde kansen in het leven als anderen, voelt 18% zich gediscrimineerd en ervaart 31% geen keuzevrijheid in waar zij zorg ontvangen.  De helft van de deelnemers geeft aan geen toegang te hebben tot betaald werk. Stigmatisering speelt hierbij nog steeds een grote rol.

Bron: Ervaren burgerschap van mensen met langdurige psychische problematiek. Factsheet panel Psychisch gezien (2025)

X

Nieuwsbrief Phrenos

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, webinars en trainingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Back To Top