Het Netwerk Vroege Psychose (NVP) is in 2001 opgericht. Leden van het netwerk wisselen kennis en ervaring uit met als doel de kwaliteit van de vroege psychosezorg te bevorderen. Professionals, onderzoekers, opleiders, cliënten en familieleden die te maken hebben met de zorg voor mensen met vroege psychose zijn van harte welkom. Meer informatie over het netwerk kunt u vinden op www.vroegepsychose.nl.
Doelgroep
Het NVP is een netwerk voor en door:
● (ervaringsdeskundige) professionals werkzaam in de vroege psychosezorg (bijvoorbeeld in een VIP-team – Vroege Interventie Psychose).
● vertegenwoordigers van cliënten- en naastenbelangenverenigingen;
● onderzoekers en inhoudelijk betrokkenen bij vroege psychose zorg.
Op 1 januari 2024 had het NVP 230 individuele leden. De leden vertegenwoordigen 46 organisaties, waarvan 39 ggz-instellingen. De aangesloten teams bevinden zich in het hele land;
Commissie NVP
De Commissie NVP behartigt de belangen van het netwerk en regelt de lopende zaken. De leden – elk met eigen portefeuilles – vertegenwoordigen een zo breed mogelijke achterban. Voorzitter van de commissie is prof. dr. Nynke Boonstra, zij is al twintig jaar betrokken bij de zorg voor en onderzoek naar vroegtijdige behandeling van mensen met een psychotische kwetsbaarheid. Het netwerk wordt vanuit Phrenos ondersteund door Laura Neijmeijer.
Jaarlijks speerpunt
Het NVP organiseert haar activiteiten langs drie hoofdlijnen: 1. Gelijke kansen, 2. Goede zorg en herstelondersteuning en 3. Kennis vergaren, delen en verspreiden. Jaarlijks kiest de commissie NVP aan welke onderwerpen zij binnen deze hoofdlijnen specifiek aandacht besteedt en welke activiteiten zij daartoe onderneemt. Het jaarplan van 2024 staat op onze website.
Netwerkbijeenkomsten
Het NVP organiseert twee keer per jaar een netwerkbijeenkomst. Doel van deze bijeenkomsten is het informeren van de leden en deelnemende teams over actuele landelijke ontwikkelingen en het uitwisselen van ontwikkelingen en good practices tussen de aangesloten (VIP) teams. De netwerkbijeenkomsten geven input aan het beleid van de commissie NVP. Deelname is gratis.
Netwerkconferentie
Het NVP organiseert ieder jaar een netwerkconferentie. De netwerkconferentie is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de vroege psychosezorg en staat open voor zowel leden als niet-leden. Voor leden geldt een gereduceerd tarief.
Het lidmaatschap van het NVP
Wilt u deelnemen aan het netwerk, dan kunt u zich via het inschrijfformulier aanmelden als lid. Deelname is gratis voor professionals, ervaringsdeskundigen en andere betrokkenen die werkzaam zijn bij één van de deelnemende instellingen van Phrenos.
Is uw instelling niet aangesloten bij Phrenos maar wilt u wel lid worden van het NVP? Ook dan bent u van harte welkom! U betaalt dan een contributie van 50 euro per kalenderjaar.
Lidmaatschap en bijbehorend pakket
Met het lidmaatschap van de NVP krijgt u:
- toegang tot de netwerkbijeenkomsten;
- een gereduceerd tarief voor deelname aan de jaarlijkse netwerkconferentie;
- de mogelijkheid om (via werkgroepen) invloed uit te oefenen op de verdere ontwikkeling van vroege psychosezorg in Nederland;
de nieuwsbrief; - andere publicaties van het netwerk.
Lid worden van het NVP
Als u lid wilt worden van het Netwerk Vroeg Psychose (NVP) kunt u zich inschrijven via het inschrijfformulier.
Vragen over lidmaatschap of inschrijving
Hiervoor kunt u contact opnemen met Laura Neijmeijer (lneijmeijer@kcphrenos.nl) of Rianne Faber (rfaber@kcphrenos.nl)
030 – 2931626
Commissie NVP
De Commissie NVP behartigt de belangen van het Netwerk en regelt de lopende zaken. Er zijn momenteel zeven leden, die een zo breed mogelijke achterban vertegenwoordigen. Naast voorzitter Nynke Boonstra zijn Mirjam Rutgers, Pieter-Bas Kantebeen, Yvonne de Jong en Liesbeth de Lange lid van de Commissie. De Commissieleden gaan een zittingstermijn van vier jaar aan en hebben elk een eigen portefeuille, waarover zij de leden regelmatig op de hoogte houden. De Commissie wordt geadviseerd en ondersteund door de directie van Kenniscentrum Phrenos.
Nynke Boonstra, voorzitter NVP
Nynke werkt als verpleegkundig specialist GGZ bij het VIP team van KieN. Het team is bij GGZ Friesland opgezet naar aanleiding van haar promotie onderzoek naar het belang van vroegtijdige herkenning van jongeren met een eerste psychose en vanaf 2021 een zelfstandig team onder de vlag van KieN. Nynke heeft als uitgangspunt sociale inclusie, uitgaan van de sociale rollen van een jongere met een psychotische kwetsbaarheid en daarbij aansluiten in de behandeling. Ze is werkzaam als lector Zorg & Innovatie in de Psychiatrie aan de NHL Stenden Hogeschool en als hoogleraar Verpleegkunde in de GGZ bij UMC Utrecht.
Laura Neijmeijer
Laura Neijmeijer is vanuit Kenniscentrum Phrenos coördinator van het NVP. Zij heeft een achtergrond in de sociale wetenschappen en werkte de afgelopen jaren in diverse beleids- en onderzoeksfuncties in de ggz en de gehandicaptenzorg. In 2020 promoveerde zij op de werkzaamheid van FACT voor mensen met een lichte verstandelijke beperking.
Yvonne de Jong
Yvonne de Jong werkt sinds augustus 2024 bij TOPGGz EDIT (PsyQ en MRC) in Den Haag als klinisch psycholoog, voorzitter van de programmaraad EDIT en boegbeeld/wetenschappelijk onderzoeker. Daarvoor werkte zij bij het Vroeg Interventie Psychose (VIP)-team Zuid in Rotterdam waar zij medeoprichter van is. Naast haar werk bij TOPGGzEDIT werkt zij als projectcoördinator psychosezorg bij EDIT- Youz, waarbij zij teams voor vroegdetectie van psychose opzet. Zij is tevens promovenda op vroegdetectie van psychose bij jongeren. Zij draagt haar kennis over in haar dagelijkse werk als klinisch psycholoog met jongeren en hun naasten, maar ook als praktijk- en werkbegeleider van klinisch psychologen in opleiding.
Yvonne is een groot voorstander van vroegdetectie en behandeling. Als jongeren vroegtijdig uitleg (en behandeling) over psychoses krijgen, dan is de kans dat zij overspoeld worden door psychotische ervaringen veel kleiner en kun je psychose zelfs voorkomen. Zij schreef met een groep co-auteurs het werkboek Bijzondere ervaringen voor jongeren. Zij heeft tevens twee podcasts gemaakt in samenwerking met de VGCT: Bijzondere ervaringen bij jongeren en Jongeren en psychose. Daarnaast heeft zij in samenwerking met Psyflix twee studioseries gemaakt: ‘Betrekken van naasten bij psychose – VGCt Kennisnet en ‘CGT bij bijzondere ervaringen’. Yvonne is commissielid van het landelijk netwerk ‘Gedachten Uitpluizen’ en het landelijk netwerk NIP – Centrale Commissie Psychodiagnostiek. Yvonne maakt zich binnen het NVP hard voor goede zorg, waaronder het versterken van het psychologische behandelaanbod voor jongeren en hun naasten.
Nikki Jonker
Nikki is sinds september 2024 werkzaam als verpleegkundige bij het VIP-team van ggz Rivierduinen. Daarvoor heeft zij ervaring met psychose-zorg opgedaan op een klinische afdeling en in een FACT-team. “Het werken met mensen met een psychose is verdiepend en uitdagend. Door mijn deelname aan het NVP hoop ik een steentje bij te dragen om kennis aan elkaar te kunnen overdragen, om de kwaliteit van zorg voor mensen met een psychose te kunnen verbeteren.”
Mirjam Rutgers
Mirjam is sinds 2003 werkzaam in de psychose-zorg, eerst als verpleegkundige op een klinische afdeling, later als sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG in Groningen. Het werken met mensen met een psychose vindt Mirjam spannend en uitdagend: “Vooral het goed inleven in de situatie en me verdiepen in de betekenis van de psychose vind ik belangrijk. De uitdaging daarbij is het onderhouden van contact met de patiënt en diens netwerk en het zorgdragen voor goede behandeling in alle levensfasen. Zo werken we gezamenlijk toe naar maximaal herstel.” Mirjam ziet ernaar uit om de komende jaren met haar werk in de NVP een bijdrage te leveren aan kwalitatief goede en bereikbare zorg voor jongeren die te maken krijgen met een psychose.
Liesbeth de Lange
Liesbeth heeft vijftien jaar met veel plezier en passie als psychiater bij het VIP-team van Mentrum in Amsterdam gewerkt. Haar voornaamste doel als VIP-psychiater was altijd dat de jongere zo snel mogelijk de draad van het leven weer oppakt en gewoon doorgaat met haar of zijn ontwikkeling richting zelfstandigheid binnen de maatschappij. Liefst met zo min mogelijk specialistische hulp daarbij. VIP-behandeling is in haar ogen vooral het normaliserend coachen van de jongere in het (her)vinden van de eigen krachten en kwaliteiten. Het is belangrijk dat de jongere de psychotische episode of kwetsbaarheid een plek kan geven, en er rekening mee leert te houden. Sinds ruim twee jaar werkt ze bij een FACT-jeugdteam in Amsterdam-Noord. Ze merkt dat het werk in een FACT-jeugdteam weinig verschilt van het werk bij een VIP-team, en denkt dat meer samenwerking tussen deze teams van meerwaarde is om elkaars deskundigheid meer te kunnen benutten.
Pieter Kantebeen
Pieter Kantebeen is psychiater bij het FACT-team in Uden en Geneesheer-directeur van GGZ Oost-Brabant. Hij werkt als psychiater graag met mensen met een psychotische kwetsbaarheid, vooral de vroegpsychose. Pieter houdt zich bezig met diagnostiek, crisismanagement en somatiek.
Contact Netwerk Vroege Psychose
Als u lid wilt worden van het Netwerk Vroeg Psychose (NVP) kunt u zich inschrijven via het inschrijfformulier.
Wijzigen of opzeggen
Switcht u van werkgever of VIP-team of wilt u uw lidmaatschap opzeggen? Geef dit dan door via een e-mail aan rfaber@kcphrenos.nl.
Bent u betalend lid? Geeft u uw evt. veranderingen in persoons- of betalingsgegevens alstublieft tijdig aan ons door. Indien u uw lidmaatschap wilt beëindigen, informeer ons dan minimaal één maand voor het nieuwe kalenderjaar (dus voor 1 december).
Vragen over lidmaatschap of inschrijving
Hiervoor kunt u contact opnemen met Laura Neijmeijer (lneijmeijer@kcphrenos.nl) of Rianne Faber (rfaber@kcphrenos.nl)
030 – 2931626