Jongvolwassenen met ernstige psychische aandoeningen en/of vroege psychose ervaren vaak problemen bij het vinden en voltooien van een opleiding. Kenniscentrum Phrenos ontwikkelde een handreiking met bijbehorende tools om IPS-trajectbegeleiding rond onderwijsvraagstukken te begeleiden. Daarmee wordt Individuele Plaatsing en Steun (IPS), de meest succesvolle methode in Nederland om mensen met psychische problemen te begeleiden naar werk, nu uitgebreid naar onderwijs. Op 31 maart start een landelijke training: IPS-onderwijs.
Een opleiding onderbreken of afbreken belemmert de persoonlijke ontwikkeling en kan leiden tot sociaal isolement. Ook is een opleiding cruciaal voor het ontwikkelen van carrièrekansen en het verkrijgen van betaald werk. IPS wordt steeds vaker toegepast bij onderwijsvragen, maar was hier nog onvoldoende op toegespitst. Daarom voerde Kenniscentrum Phrenos in 2022-2024 een project uit waarin de IPS-O methodiek verder werd ontwikkeld. In samenwerking met IPS-trajectbegeleiders, IPS-coördinatoren, onderwijsexperts, cliënten en andere deskundigen zijn hulpmiddelen gecreëerd die direct in de praktijk inzetbaar zijn.
Handreiking implementatie IPS-onderwijs
Om de implementatie van IPS-O in de praktijk te vergemakkelijken, is een handreiking ontwikkeld. In deze handreiking zijn praktische handvatten en informatie bij elkaar gebracht om de implementatie van IPS-O te ondersteunen. Hierin worden onder andere de principes en fasen van een IPS-O traject beschreven, evenals tips voor implementatie.
Download Handreiking implementatie IPS-O
Training IPS-O start op 31 maart 2025 – schrijf je in!
Daarnaast is er een training ontwikkeld voor IPS-trajectbegeleiders die zich verder willen verdiepen in IPS-O. De training bestaat uit twee bijeenkomsten op locatie en een online supervisie-sessie. Tijdens deze training leer je:
- Wat de acht principes van IPS-O zijn en hoe deze overeenkomen met of verschillen van IPS-A.
- Hoe de zes fasen van IPS-O eruitzien en wat ze betekenen binnen een opleidingssetting.
- Wat de rol van een IPS-O trajectbegeleider is in elke fase van het traject.
- Hoe je maatwerk kunt leveren door de zes fasen flexibel toe te passen op de behoeften van iedere cliënt
Gastdocent Relinde Vos, Ombudsman Studenten van NHL Stenden Hogeschool, zal daarnaast uitgebreid ingaan op relevante wet- en regelgeving en de rechten van studenten met psychische kwetsbaarheden.
Meer informatie en inschrijven voor training (start 31 maart)
Aanvullende tools voor IPS-O trajecten
Naast de handreiking zijn ook andere tools ontwikkeld om trajectbegeleiders en deelnemers te ondersteunen:
-
- Informatiefolder IPS-O (pdf): Algemene informatie en uitleg over IPS-trajectbegeleiding bij onderwijsvraagstukken.
- Opleidingsprofiel (pdf): Vragenlijst over opleidingsdoelen, sterke punten en ondersteuningsbehoeften bij cliënten.
- Onderwijsplan IPS-O (pdf) Format om doelen en werkafspraken vast te leggen, inclusief een ingevuld voorbeeld.
- Wegwijzer ondersteuning in het onderwijs (pdf): Overzicht van ondersteuningsvoorzieningen op MBO’s, HBO’s en universiteiten met handige links.
- Wegwijzer Studiefinanciering IPS-O (pdf)
- Beslishulp openheid: Handleiding en werkbladen voor studenten en trajectbegeleiders over openheid rond psychische problemen (zie overzicht)
- Checklist educatieondersteuning – Algemeen (pdf): Overzicht van beschikbare ondersteuning en verantwoordelijkheden.
- Checklist IPS-O Student en TB compleet (pdf): Acht checklists voor studenten en trajectbegeleiders ter voorbereiding op verschillende fasen van het traject.