In maart kwamen de 11 doorbraakteams uit de S-GGZ bij elkaar voor de werkconferentie van het Doorbraakproject LVB in de GGZ in Utrecht. Ruim 50 professionals gingen aan de slag met de vraag hoe zij met hun team (en instelling) een beter passende behandeling kunnen bieden voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) of zwakbegaafdheid (ZB). Ze zijn oververtegenwoordigd maar worden vaak niet opgemerkt. In de zomer van 2024 is daarom het Doorbraakproject Licht Verstandelijke Beperking in de GGZ van start gegaan.
Werkconferentie
Op de werkconferentie hield Jeanet Nieuwenhuis, psychiater en onderzoeker bij VGGnet, een inspirerende inleiding over alle positieve ontwikkelingen op het vlak van LVB en GGZ. Daarna vertelde Anne Versluis, promovendus bij ’s Heeren Loo en Radboud Universiteit, over hoe je trauma bij mensen met LVB kunt herkennen en hoe je ermee om kan gaan. Carmen van Bussel ging tijdens een workshop in gesprek met aanwezigen over de vraag hoe je omgaat met weerstand rond inclusie van mensen met LVB in je organisatie. Teams konden ook praktisch aan de slag onder leiding van Ward Lemke voor het maken van een promotiefilmpje voor het vergroten van draagvlak voor inclusie van mensen met LVB in de eigen S-GGZ instelling.
Praktisch aan de slag
Ingeborg Berger, verpleegkundig specialist GGZ bij Antes, nam de deelnemers tijdens een workshop mee in praktische manieren om herstel bij mensen met LVB te bevorderen. In haar workshop gaf ze uitleg over het werkboekje “Herstel, hoe dan wel”. Dit is te gebruiken zowel individueel als in groepen! Aan het begin van een behandeling, bij lopende of juist stagnerende behandeling of bij afsluiting (zijn er nog doelen?) inzetbaar. Het biedt input voor het behandelplan, of bv voor start van een resource groep. Download werkboekje ‘Herstel, hoe dan wel’ via Kennisplein Gehandicaptensector.
Een andere werkvorm is het HERSTEL spel is een spel om psycho-educatie te bieden over wat niet of wel helpt bij herstel en waar cliënten eigen ervaringen delen en leren van elkaar. Ook goed te gebruiken bij LVB. Leuk om in groepjes te spelen op woonvormen, herstelacademies, binnen fact teams, of op de kliniek. Lees meer over het Herstel-spel op de website van Taleswapper (kosten 89,95 euro)
Download de presentaties
- Ontwikkelingen GGZ en LVB (Jeanet Nieuwenhuis)
- PTSS bij mensen met een LVB (Anne Versluis)
- Herstel, hoe dan wel? (Ingeborg Berger)
Over het doorbraakproject
Aan het project doen 11 ggz-teams mee uit 6 ggz-instellingen: GGNet, Reinier van Arkel, GGz Drenthe, GGz Noord-Holland-Noord, Altrecht en Pro Persona. Ook liften 4 ggz-instellingen mee, in de tweede schil van het project: Parnassia-groep, Lentis beschermd wonen, Rivierduinen en InGeest.
Inmiddels zijn de deelnemende teams goed op gang gekomen. Na de startbijeenkomst in mei 2024 hebben alle teams een verbeterplan geschreven en de ‘in-company’ basistraining LVB van 2 dagdelen gevolgd. Teams zijn volop bezig met het invoeren van aanpassingen, vroeg screenen op LVB met de SCIL, zorgen dat er minder prikkels op de afdeling zijn, inrichten van groepen voor mensen met LVB en het uitvragen van ervaringen in exitgesprekken.
Meer lezen
• Factsheet: Oververtegenwoordigd maar onopgemerkt: Patiënten met een laag IQ in de GGZ (pdf)
• Doorbraakproject LVB in de GGZ
• Lerend netwerk: Licht verstandelijke beperking in de GGZ