Skip to: Over Netwerk Licht Verstandelijke Beperking in de GGZ

Kenniscentrum Phrenos website

Over Netwerk Licht Verstandelijke Beperking in de GGZ

In het Netwerk Licht Verstandelijke Beperking in de GGZ zetten wij ons in om bij de zorg voor mensen met ernstige psychische problemen meer aandacht te besteden aan het herkennen van een licht verstandelijke beperking (LVB) en zwakbegaafdheid (ZB), zodat voor deze groep een inclusieve en meer passende behandeling binnen de GGZ mogelijk gemaakt kan worden.

In het netwerk zijn werknemers van verschillende ggz-organisaties uit het hele land aangesloten die patiënten met een LVB behandelen. Met elkaar worden in onlinebijeenkomsten ontwikkelingen rondom deze patiëntengroep besproken. Kennis, ervaringen en best practice worden uitgewisseld en zo wordt een ieder op een laagdrempelige manier inhoudelijk gevoed. Zie voor de inhoud de verslagen op deze site.

De bijeenkomsten van 2025 vinden plaats op de volgende data:

  • Dinsdag 14 januari 2025, van 11.00-12.30 uur
  • Dinsdag 15 april 2025, van 11.00-12.30 uur
  • Dinsdag 1 juli 2025, van 11.00-12.30 uur
  • Dinsdag 7 oktober 2025, van 11.00-12.30 uur

Op dit moment zijn de volgende ggz-organisaties aangesloten: GGNet, GGZ Drenthe, Antes, Reinier van Arkel, GGZ Noord-Holland-Noord, Dimence, Emergis, GGZ Oost Brabant, Landelijk Kenniscentrum LVB, Rivierduinen, Pro Persona, Tactus, Mentrum, Cello Zorg, Poli-plus, Koraal, GGZ Friesland, GGZ Delfland, Altrecht, Kwintes, Mediant, GGzE en Lentis.

Op onderstaande kaart is te vinden welke organisaties zijn aangesloten bij dit lerend netwerk en wie daarvan de contactpersonen zijn:

Zoek op postcode of plaats

Er is ruimte voor meer deelnemers. Wil je aansluiten, dat kan via het aanmeldformulier.

Coördinatoren


Daniëlle van Duin stafmedewerker onderzoek en implementatie bij Kenniscentrum Phrenos en coördinator van dit lerend netwerk.

 

Ook Jeanet Nieuwenhuis is coördinator van het themanetwerk. Zij is tevens onderzoeker en psychiater bij VGGNet en lid van de raad van advies voor de GGZ bij het Landelijk Kenniscentrum LVB.

Jeanet Nieuwenhuis: ‘Vanuit mijn dagelijkse werk weet ik hoe belangrijk het is dat een verstandelijke beperking binnen de GGZ snel gezien wordt. Voordat patiënten bij VGGNet aangemeld worden hebben ze vaak al jaren langdurige behandelingen gehad zonder resultaat of erger, hebben zij slechte ervaringen opgedaan en zijn soms zelfs getraumatiseerd door gedwongen opname, separaties of onjuiste behandeling. Met mijn promotieonderzoek wil ik aandacht vragen voor deze grote groep binnen de GGZ met als missie LVB/Zwakbegaafdheid vroeg te herkennen en te erkennen.’

Vlogs over LVB en psychische problemen

Bekijk de vlog van Jeanet Nieuwenhuis

Verslagen bijeenkomsten

Hieronder kunt u verslagen van de actuele bijeenkomsten downloaden

Verslag 2e bijeenkomst lerend netwerk LVB in de GGZ – 19 sept 2023

Verslag – Doorstartbijeenkomst Netwerk LVB & GGz – 30 mei 2023

Verslag 3e bijeenkomst lerend netwerk LVB in de GGZ – 9 januari 2024

Verslag 4e bijeenkomst lerend netwerk LVB in de GGZ – 16 april 2024

Verslag 5e bijeenkomst lerend netwerk LVB in de GGZ – 18 juni 2024

Verder lezen

Jeanet Nieuwenhuis (2022) A blind spot? Screening for mild intellectual disabilities and borderline intellectual functioning in psychiatric patients in specialized mental health care in the Netherlands: prevalence and associations. Proefschrift. Download

Factsheet LVB-GGZ. Download

Bronnenoverzicht

Het Landelijk Kenniscentrum LVB heeft om de herkenning in de zorgsectoren LVB-zorg en de GGZ te bevorderen en de handelingsverlegenheid op het gebied van diagnostiek, begeleiding en behandeling te verminderen, is een overzicht gemaakt van belangrijke informatiebronnen.
Download het Bronnenoverzicht

Behandelmodules

Hieronder vind je een link naar behandelmodules voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en psychische problemen. De modules zijn ontwikkeld door GGZ Rivierduinen Kristal met financiering van Nuts/Ohra (FNO zorg voor kansen).
Naar de behandelmodules

 

Back To Top