Skip to: Licht verstandelijke beperking en ernstige psychische problemen

Kenniscentrum Phrenos website

Licht verstandelijke beperking en ernstige psychische problemen

In dit themanetwerk zetten wij ons in om bij de zorg voor mensen met ernstige psychische problemen meer aandacht te besteden aan het diagnosticeren van een licht verstandelijke beperking.  Binnen deze groep zijn er aanwijzingen dat er bij vier van de tien cliënten sprake is van een licht verstandelijke beperking. Bij twee van de drie was dit niet bekend, daarom is de zorg vaak onvoldoende afgestemd op de vraag en mogelijkheden van de cliënt.

Coördinatoren


Daniëlle van Duin stafmedewerker onderzoek en implementatie bij Kenniscentrum Phrenos en coördinator van dit lerend netwerk.

 

Ook Jeanet Nieuwenhuis is coördinator van het themanetwerk. Zij is tevens onderzoeker en psychiater bij VGGNet en lid van de raad van advies voor de GGZ bij het Landelijk Kenniscentrum LVB.

Jeanet Nieuwenhuis: ‘Vanuit mijn dagelijkse werk weet ik hoe belangrijk het is dat een verstandelijke beperking binnen de GGZ snel gezien wordt. Voordat patiënten bij VGGNet aangemeld worden hebben ze vaak al jaren langdurige behandelingen gehad zonder resultaat of erger, hebben zij slechte ervaringen opgedaan en zijn soms zelfs getraumatiseerd door gedwongen opname, separaties of onjuiste behandeling. Met mijn promotieonderzoek wil ik aandacht vragen voor deze grote groep binnen de GGZ met als missie LVB/Zwakbegaafdheid vroeg te herkennen en te erkennen.’

Vlogs over LVB en psychische problemen

Bekijk de vlog van Jeanet Nieuwenhuis

Verslagen bijeenkomsten

Hieronder kunt u verslagen van de actuele bijeenkomsten downloaden

Verslag 2e bijeenkomst lerend netwerk LVB in de GGZ – 19 sept 2023

Verslag – Doorstartbijeenkomst Netwerk LVB & GGz – 30 mei 2023

Verder lezen

Jeanet Nieuwenhuis (2022) A blind spot? Screening for mild intellectual disabilities and borderline intellectual functioning in psychiatric patients in specialized mental health care in the Netherlands: prevalence and associations. Proefschrift. Download

Factsheet LVB-GGZ. Download

Bronnenoverzicht

Het Landelijk Kenniscentrum LVB heeft om de herkenning in de zorgsectoren LVB-zorg en de GGZ te bevorderen en de handelingsverlegenheid op het gebied van diagnostiek, begeleiding en behandeling te verminderen, is een overzicht gemaakt van belangrijke informatiebronnen.
Download het Bronnenoverzicht

Behandelmodules

Hieronder vind je een link naar behandelmodules voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en psychische problemen. De modules zijn ontwikkeld door GGZ Rivierduinen Kristal met financiering van Nuts/Ohra (FNO zorg voor kansen).
Naar de behandelmodules

 

Back To Top