Skip to: NIPA-lunchwebinar 18 sept: verklaringsmodellen en theorieën over autisme

Kenniscentrum Phrenos website

NIPA-lunchwebinar 18 sept: verklaringsmodellen en theorieën over autisme

Op maandag 18 september organiseert het NIPA een lunchwebinar over de verklaringsmodellen en theorieën over autisme. Het webinar is van 12.30 tot 13.15 uur en wordt ook opgenomen. Leden van het NIPA nemen gratis deel, overige geïnteresseerden betalen een bescheiden bijdrage.

Nieuwe theorieën en verklaringsmodellen over autisme

Momenteel wordt in de zorg nog vaak vanuit 3 klassieke theorieën naar autisme gekeken: de theory of mind, centrale coherentie en executieve functies. Deze theorieën worden in de praktijk echter allang niet meer als toereikend ervaren. En in de afgelopen decennia zijn er behoorlijk wat nieuwe theorieën, hypotheses en verklaringsmodellen bijgekomen.

Tot nu toe is er voor zover bekend geen enkele theorie die ál het gedrag waarop de DSM-classificatie ASS is gebaseerd kan verklaren. Ook zijn er theorieën die elkaar tegenspreken. Toch kunnen ze inzicht geven in een of meer aspecten van een persoon. Mensen met autisme zullen zich in de ene theorie meer herkennen dan in de ander. Dat is logisch, want de DSM-classificatie Autismespectrumstoornis (ASS) is maar op een klein deel van totale menselijke functioneren gebaseerd. Er zijn meer verschillen tussen mensen met autisme dan overeenkomsten.

Sprekers

Wat is dan de meerwaarde van die verschillende theorieën en verklaringsmodellen? Tijdens dit lunchwebinar gaat Quirijn Spijker, ervaringswerker bij GGZ Rivierduinen, hierover in gesprek met Audrey Mol, klinisch psycholoog bij het Leo Kannerhuis en voorzitter van het NIPA. Ze bespreken hoe de verschillende theorieën en verklaringsmodellen een plek krijgen in de nieuwe psycho-educatie die het NIPA aan het ontwikkelen is. Ook laten ze zien hoe je deze theorieën als hulpverlener kunt inzetten in de zorg voor of begeleiding van mensen met autisme. Hierbij maken ze gebruik van hun ervaring als hulpverlener én van persoonlijke ervaringen.

Aanmelden

Dit lunchwebinar maakt deel uit van een reeks webinars over autisme. Voor meer informatie en om aan te melden klik hier.

 
Back To Top