Skip to: Masterclass NVP: Stemming en slaap bij psychose 9 maart

Kenniscentrum Phrenos website

Masterclass NVP: Stemming en slaap bij psychose 9 maart

Het Netwerk Vroege Psychose organiseert op vrijdag 9 maart 2018 de Masterclass NVP. Onderwerp is Stemming en slaap bij psychose. 

Is het mogelijk om met interventies op het terrein van slaap en stemming psychoses te voorkomen?

Het is van belang aandacht te besteden aan slaapproblemen bij mensen met een psychotische kwetsbaarheid of mensen die een hoog risico hebben op psychose. In deze masterclass lezingen over psychose, slaap, stemmingen, beweging, onderzoek en behandelmogelijkheden.

Marike Lancel (bijzonder hoogleraar Slaap en Psychopathologie, faculteit GMW, RuG en behandelcoördinator van het Slaapcentrum voor Psychiatrie Assen, GGZ Drenthe) zal spreken over slaapregulatie, slaapanamnese, slaapstoornissen, redenen voor hoge prevalentie slaapstoornissen in de psychiatrie, de wederzijdse beïnvloeding en belang van behandeling.
Andere keynotesprekers zijn Mark van der Gaag (klinisch psycholoog, hoofd psychose onderzoek, Wetenschappelijk Onderzoek & Innovatie, Parnassia; hoogleraar klinische psychologie, Vrije Universiteit Amsterdam) over ‘Slaapproblemen van mensen met ultrahoog risico (UHR) op psychose’ (zie Gedachten uitpluizen) en Thomas Scheewe (PMT, hoofddocent Psychomotorische Therapie & Bewegingsagogie, Hogeschool Windesheim Zwolle)  over interventies gericht op fysieke inspanning en stemming in het functioneren bij psychose. Irene van de Giessen (consulent / directeur Stichting HerstelTalent) zal ingaan op de vraag of  interventies rond stemming en slaap bijdragen aan het dagelijks leven.

Presentaties van onderzoek

Afwisselend zijn er zes presentaties van promovendi en post-docs uit Maastricht, Utrecht, Amsterdam en Groningen, veelal gerelateerd aan het onderwerp.
Dagvoorzitter Jim van Os sluit de Masterclass af met een terugblik op 10 jaar Vroege Psychose-ontwikkelingen.

De bijeenkomst vindt plaats bij in het gebouw van de Universiteit voor Humanistiek, Kromme Nieuwegracht 29, Utrecht

Meer informatie over het programma en inschrijven!

Back To Top