Skip to: Inschrijving Masterclass NVP Psychose en Verslaving geopend

Kenniscentrum Phrenos website

Inschrijving Masterclass NVP Psychose en Verslaving geopend

Op 17 april vindt de Masterclass NVP Psychose en verslaving plaats in de Keizersgrachtkerk in Amsterdam. De inschrijving voor deze dag is geopend.

Psychose en verslaving: een risicovolle combinatie

Veel cliënten met een psychotische aandoening gebruiken in meer of mindere mate cannabis, ketamine, lachgas, alcohol, nicotine of een ander verslavend middel. Bij bijna de helft is zelfs sprake van een verslaving. Veruit de meeste ggz-hulpverleners weten dit, maar minder bekend zijn de gevolgen van ‘psychose plus verslaving’. Zo’n combinatie gaat gepaard met een verhoogd risico op terugval, zowel in middelengebruik als in psychotische klachten, klinische opnamen, schulden, geweld, slachtofferschap, detentie, dakloosheid en infectieziekten. Bovendien is er bij deze cliënten vaker en langer sprake van een onbehandelde psychose of verslaving, met alle gevolgen van dien. Omgekeerd heeft afname van middelengebruik een gunstig effect op het beloop van de psychotische aandoening.

Zoeken naar goede behandeling

In VIP- of andere teams voor (jonge) mensen met een psychose is men zich zeer bewust van deze effecten van verslaving. Maar het is minder bekend hoe je cliënten met een dubbele diagnose het beste kunt behandelen. Vaak er is er geen eenduidig behandelbeleid en gebrek aan kennis en deskundigheid op dit gebied. Bovendien laat de samenwerking tussen psychiatrische behandelteams en verslavingszorg veel te wensen over. Het lijken nog steeds twee gescheiden werelden, terwijl al decennia bekend is dat geïntegreerde behandeling van de problematiek geboden is.

Meer informatie en inschrijven

U kunt het programma en informatie over de sprekers ook in de app bekijken: https://my.yapp.us/QMPAUZ

 

Back To Top