Welke bijdrage kun jij, als zorgprofessional, leveren aan meer zelfmanagement en eigen regie bij een cliënt met autisme? Waarom is dit juist nu belangrijk? Hierover word je in dit lunchwebinar op maandag 10 mei aan het denken gezet.
Begin april bracht het NIPA het adviesrapport ‘Wachttijden autisme’ uit. Eén belangrijke oplossingsrichting voor de lange wachttijden bij autismezorg is volgens dit rapport zelfmanagementondersteuning. Al tijdens de wachttijd kun je cliënten hierin ondersteunen. Door dit niet alleen voorafgaand aan, maar ook tijdens het behandel- of begeleidingstraject te doen, worden mensen minder afhankelijk van zorg. Dat helpt om de zorg beter toegankelijk te houden.
De adviezen liggen er, hoe nu verder? Afgelopen jaar verscheen bij het NIPA al de publicatie ‘Zoektocht naar jezelf’, met 12 concrete aanbevelingen voor de ggz. Dit jaar ontwikkelt het NIPA voor haar leden een nieuwe psycho-educatie module autisme, met veel aandacht voor zelfmanagement.
Maar wat kan jij nu al doen voor sterkere zelfmanagementvaardigheden bij cliënten? Keuzes in benaderingswijze, in welke kennis je wel / niet deelt met je cliënt en keuzes voor behandelvorm (bijv. gesprek vs. ‘ervaringsleren’), spelen hierbij een rol. Deze onderwerpen komen langs tijdens deze webinar van 45 minuten.
De sprekers zijn Maurits Beenackers, psycholoog en beleidsadviseur bij Lister, en Thijs van der Rol, coördinerend ervaringswerker bij de Parnassia Groep.
Voor wie?
Het webinar is gratis toegankelijk voor medewerkers werkzaam bij een van de vijf NIPA-leden (Altrecht, GGZ-NHN, Lentis, Lister en de Parnassia Groep). Ook medewerkers die niet (veel) met mensen met autisme werken, zijn van harte welkom.
Meld je aan!
Heb je je nog niet opgegeven? Meld je dan aan vóór donderdag 6 mei door een mail te sturen naar nipa@kcphrenos.nl en vermeld daarin je naam, je functie, de organisatie waar je voor werkt en het e-mailadres waarop je t.z.t. de link naar het webinar wilt ontvangen.
Wil je na afloop dieper in dit onderwerp duiken? Noteer dan alvast vrijdag 17 september in je agenda. Dat is de datum van het jaarlijkse NIPA congres, dat deze keer geheel in het teken staat van zelfmanagement bij autisme.
Over het Netwerk Innovatie & Productontwikkeling Autisme (NIPA)
Het NIPA is landelijk netwerk van (ervaringsdeskundige) autismeprofessionals, werkzaam bij ggz-organisaties. We maken producten voor de behandeling en begeleiding van mensen met autisme. Ook voorziet het NIPA in een centrale plek waar specialistische kennis over autisme wordt samengebracht en waar specialisten en generalisten elkaar kunnen vinden. Het NIPA maakt als lerend netwerk onderdeel uit van Kenniscentrum Phrenos. www.nipa-autisme.nl
Maandag, 10 mei 2021
12:30 - 13:15