Skip to: 17 april: NIPA-lunchwebinar autisme en verstandelijke beperking

Kenniscentrum Phrenos website

17 april: NIPA-lunchwebinar autisme en verstandelijke beperking

Autisme en een verstandelijke beperking komen vaak samen voor. De schattingen lopen erg uiteen: in de NAR-populatie is dit 15%; in wetenschappelijke studies varieert dit percentage van 20% tot 80%, afhankelijk van de subdoelgroep waarop het onderzoek betrekking heeft. Als hulpverlener heb je dan ook grote kans een cliënt te treffen die naast autisme ook een verstandelijke beperking heeft.

Spreker Peter Stallenberg is oprichter en teamleider van een behandelgroep voor kinderen met autisme en een ontwikkelingsachterstand (www.deblauwezon.nl), voorzitter van de NVA-expertgroep ASS&VB en vader van een volwassen zoon met autisme en een verstandelijke beperking.

Hij legt uit dat bij co-morbiditeit, zoals bij de diagnose autisme en verstandelijke beperking, er een ingewikkeld samenspel ontstaat. Autisme vereist een bepaalde stijl van behandelen en begeleiden die op bepaalde punten anders is dan bij enkel een verstandelijke beperking en andersom.

In zijn presentatie gaat hij in op wat van belang is als zorg verlenen en begeleiden niet aan de hand van de cognitie maar aan de hand van ervaren gaat? En waar vindt je bruikbare informatie om jouw behandeling en begeleiding verder mee vorm te geven?


Wanneer?

Het lunchwebinar is online op maandag 17 april van 12.30 tot 13.15 uur.

Klik hier voor het aanmeldformulier.


Voor wie?

Het webinar is gratis toegankelijk voor geïnteresseerde (ervaringsdeskundige) medewerkers werkzaam bij een van de vijf NIPA-leden. Ook medewerkers die niet (veel) met mensen met autisme werken, zijn van harte welkom. Geen NIPA-lid en wel interesse? Dan kun je tegen een kleine bijdrage deelnemen.

  • NIPA-leden: gratis (Altrecht, GGZ NHN, GGZ Rivierduinen, Lister en de Parnassia Groep)
  • Geen NIPA-lid: € 19,95 per gekozen lunchwebinar
  • Geen NIPA-lid: € 59,95 voor heel de reeks (= 3 + 1 gratis)


Aanmelden

Je kunt je voor één of enkele losse lunchwebinars inschrijven en voor de hele reeks.

Klik hier voor het aanmeldformulier

 

NIPA-lunchwebinarreeks 2023

Dit lunchwebinar maakt onderdeel uit van de NIPA-lunchwebinarreeks 2023 van 4 webinars over aan autisme gerelateerde onderwerpen:

  • 17-04-2023: autisme en verstandelijke beperking
  • 19-06-2023: eetstoornissen bij autisme
  • 18-09-2023: verklaringsmodellen en theorieën over autisme
  • 04-12-2023: autisme en seksualiteit

Kijk hier voor de sprekers en een uitgebreide programmabeschrijving.

Het doel van de lunchwebinars is kennisdeling en deskundigheidsbevordering. De reeks heeft een praktische inslag: de deelnemers worden telkens voorzien van bruikbare informatie en handreikingen die ze, bij wijze van, dezelfde dag nog op de werkvloer kunnen toepassen.

Back To Top