Skip to: TREAT, een beslistool bij de behandeling van psychotische aandoeningen

Kenniscentrum Phrenos website

TREAT, een beslistool bij de behandeling van psychotische aandoeningen

28 februari 2019

In de medische wereld wordt steeds meer gebruikgemaakt van beslistools en deze worden nu ook in de Nederlandse ggz geïntroduceerd. Onderzoekers van onder andere Lentis research (Roebroek et al.) publiceerden deze maand in het Tijdschrift voor Psychiatrie een artikel over de ontwikkeling van een beslistool in de Nederlandse ggz: TReatment E-AssisT (TREAT), gericht op het optimaliseren van de behandeling van mensen met een psychotische aandoening. De onderzoekers leggen uit hoe de TREAT-applicatie werkt en illustreren hoe deze een bijdrage zou kunnen leveren aan de behandeling van mensen met een psychotische aandoening.

Beslistool: behandeladvies op maat

TREAT is een innovatieve applicatie die uitkomsten van routine outcome monitoring koppelt aan geldende richtlijnen en zorgstandaarden om een behandeladvies op maat te geven in de context van een psychiatrisch behandeltraject. Tijdens een pilotstudie werd TREAT beoordeeld als gebruikersvriendelijk en nuttig. De beslistool leek de integratie van ROM-uitkomsten in de behandeling te bevorderen en de adviezen boden nieuwe gezichtspunten voor de behandelaars.

Momenteel loopt een studie in meerdere zorginstellingen uit verschillende provincies met als doel de effectiviteit van de beslistool TREAT te onderzoeken.

U kunt het artikel downloaden via: www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/issues/536/articles/11875

L.O. Roebroek, J. Bruins, H. Knegtering, R. Bruggeman, PH. Delespaul, S. Castelein Beslistool bij de behandeling van psycho-tische aandoeningen: de ontwikkeling van TReatment E-AssisT (TREAT) Tijdschrift voor Psychiatrie 61 (2019) 2, 92 – 96.

Back To Top