Skip to: Participatielab Amsterdam

Kenniscentrum Phrenos website

Participatielab Amsterdam

Om werken met de Participatiewet een injectie te geven organiseerde het programma Meedoen Werkt van de Gemeente Amsterdam eind 2015 een Participatielab. Doel was om concrete projectplannen te ontwikkelen, waardoor meer kwetsbare Amsterdammers duurzaam kunnen participeren. Het lab leverde maar liefst 14 plannen op voor projecten, die binnenkort van start gaan. Een van de deelnemers was Debby Kamstra van Arkin. Zij vond dit initiatief geweldig: “Het levert niet alleen mooie initiatieven op, maar brengt ook alle belanghebbenden bijeen.”

Zoek in de eigen omgeving

Kamstra’s specialisatie is Individuele Plaatsing en Steun (IPS). Zij bracht het idee in om naastbetrokkenen te vragen om contact te leggen met potentiële werkgevers voor cliënten. Ouders en andere naastbetrokkenen willen daar heel graag bij helpen. Als zij zelf bekenden benaderen blijkt dat er meer energie in het zoeken wordt gestopt, dat de gunfactor hoger is en dat een gevonden plek duurzamer is. Kamstra stelt voor om de netwerken van naastbetrokkenen, medewerkers ggz en patiënten op gestructureerde wijze zelf aan te spreken in de zoektocht naar een baan. In zes bijeenkomsten van naastbetrokkenen wordt uitleg gegeven over dit initiatief. De naastbetrokkenen leggen het eerste contact en vragen de werkgevers of er een jobcoach langs mag komen. De zo gevonden werkplekken worden niet alleen ingezet voor de bewuste cliënt uit dat netwerk, maar kunnen als er geen match is ook voor een andere cliënt worden gebruikt.
Naar aanleiding van het Participatielab verscheen de Participatielabkrant. Hierin kunt u over alle projectvoorstellen lezen.

Back To Top