X

Nieuwsbrief Phrenos

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, webinars en trainingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Over ons - Kenniscentrum PhrenosKenniscentrum Phrenos Over ons - Kenniscentrum Phrenos

Kenniscentrum Phrenos website

Over ons

Phrenos is een kenniscentrum op het gebied van zorg, herstel en participatie van mensen met ernstige psychische problemen. Phrenos ontwikkelt en deelt deze kennis en stimuleert de toepassing ervan in de praktijk.

Al sinds de oprichting heeft Kenniscentrum Phrenos een onvoorwaardelijk vertrouwen in van de herstelkracht van mensen en zet zij zich in voor een meer inclusieve benadering van mensen met ernstige psychische problemen. Een benadering die niet alleen gericht is op symptoomreductie, maar die vooral ook aandacht heeft voor alle aspecten van het menszijn en persoonlijke behoeften.

  • Dit doet Phrenos door samen met deelnemende partners kennis te verzamelen, te verspreiden en toe te passen, zodat cliënten de beste kwaliteit van zorg krijgen. Het gaat hierbij om wetenschappelijke, praktijk- én ervaringskennis.
  • Gebruikmakend van deze kennis levert Phrenos een bijdrage aan het beïnvloeden van beleid op alle relevante terreinen en verbindt Phrenos zich met andere initiatieven die zich richten op herstel.

Kenniscentrum Phrenos biedt geen individuele hulp of behandeling en verricht ook geen diagnostiek.

Deelnemende organisaties

Kenniscentrum Phrenos werkt nauw samen met ruim 30 deelnemende organisaties in de ggz. Hulpverleners uit deze organisaties hebben inzicht in wat er speelt, en weten welke knelpunten en kennisbehoeften er zijn. Zo delen en ontwikkelen we kennis die praktijkgericht is. Phrenos is 15 jaar geleden gestart als initiatief van de deelnemende organisaties om gezamenlijk kennis te ontwikkelen, die ook weer door de deelnemende organisaties gebruikt kan worden. Het gaat dus om kennisontwikkeling door en voor de deelnemende organisaties.

De deelnemende organisaties zijn vertegenwoordigd in een deelnemersraad die strategisch en inhoudelijk meedenkt over het beleid van Phrenos. Zij leveren tevens een financiële bijdrage. Nieuwe organisaties zijn altijd welkom om deel te nemen.

6 overkoepelende thema’s

Elke vier jaar herijken we onze koers en schrijven we een nieuw meerjarenplan. Kenniscentrum Phrenos werkt aan 6 overkoepelende thema’s die ook in het meerjarenbeleidsplan 2024 – 2026 beschreven staan. Deze overkoepelende thema zijn terug te vinden op de website:

Wat doet Phrenos?

Voorbeelden van activiteiten en projecten van Phrenos zijn:  

  • We geven trainingen en scholing voor specifieke herstelmethoden: Wellness Recovery Action Plan (WRAP), Herstellen doe je zelf, Honest Open Proud (HOP) en Peer-supported Open Dialogue (POD) 
  • Phrenos is het landelijk expertisecentrum IPS. IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun, dé methode om mensen met een ernstige psychische aandoening te helpen bij het verkrijgen en behouden van betaald werk. Phrenos ondersteunt de implementatie van IPS, leidt IPS-trajectbegeleiders op, monitort de uitvoering en resultaten. 
  • In leernetwerken ontwikkelen deelnemers nieuwe producten die ook in de praktijk worden toegepast. 
  • In verschillende projecten werken we aan domeinoverstijgende samenwerking, zoals zoals het Kompas ernstige psychische problemen, W in de Wijk, BE-grip en Regiobeeld Psychische Problematiek. 
  • We organiseren jaarlijks het National Psychose Congres, werkconferenties voor deelnemende organisaties in de ggz, webinars en andere bijeenkomsten gericht op kennis delen. 

Maatschappelijke context

Terwijl de toegankelijkheid van de ggz onder druk staat, wordt steeds duidelijker dat dit niet met alleen méér geestelijke gezondheidszorg is op te lossen. Mentale problemen nemen toe, wachttijden voor hulp stijgen en het tekort aan gekwalificeerd personeel groeit. Het sociaal domein is nog onvoldoende toegerust om in deze een steunend vangnet te zijn. Ook een landelijk dekkend netwerk van laagdrempelige herstelgerichte voorzieningen is nog geen realiteit. Stigmatisering is hardnekkig en bestaansonzekerheid neemt toe. Een sterkere sociale basis en domeinoverstijgend samenwerken tussen ggz, sociaal domein en terreinen als wonen en veiligheid is daarom noodzakelijk. Kenniscentrum Phrenos draagt bij aan innovatieve oplossingen voor deze maatschappelijke problemen. 

Beleid: Meerjarenbeleidsplan 2024-2026

Regelmatig herijkt Phrenos samen met partners het bestaande beleid. Daarbij vormen niet alleen onze missie en visie belangrijke ankers, maar ook verwachte ontwikkelingen en daarbij horende kennisagenda. Ons huidige meerjarenprogramma beslaat de periode 2024 – 2026.

Phrenos Meerjarenbeleidsplan 2024 – 2026
oktober 2023
Kenniscentrum Phrenos
Kenniscentrum Phrenos

Meer informatie?
Neem contact op met onze experts.

Back To Top