Kenniscentrum Phrenos website

Opleiding Peer-supported Open Dialogue start in oktober

De vernieuwde opleiding Peer-supported Open Dialogue (POD) start op 28 oktober bij Kenniscentrum Phrenos. POD is een vernieuwende hulpverlenersmethode waarin een gelijkwaardige open dialoog tussen cliënt, zijn netwerk en de hulpverleners centraal staat. Een opleiding van 12 dagen (3 x 4 aansluitende dagen). Er zijn nog plekken vrij!

Er is een groeiende belangstelling voor POD. In Nederland zijn sinds 2017 inmiddels ca. 160 mensen in deze hulpverleningsmethode geschoold. Bij Buurtzorg T in Groningen zijn onlangs 20 professionals opgeleid. De mensen die de cursus hebben gevolgd zijn razend enthousiast en overtuigd van de meerwaarde.

Video met trainer Dirk Corstens

Psychosenet maakte een informatief filmpje waarin een van de trainers, psychiater Dirk Corstens, vertelt hoe hij wekelijks met Peer-supported Open Dialogue werkt in zijn eigen praktijk. Hij vertelt wat POD is en voor wie het is bedoeld. Ook vertelt Dirk Corstens waarom deze methode zo bijzonder is.

Wat houdt POD in?

Bij POD gaat het om een ‘gelijkwaardige open dialoog’ tussen cliënt, zijn netwerk en de betrokken hulpverleners.  De eigen regie van de cliënt staat centraal; er wordt niets besproken zonder de cliënt. POD’ers worden geschoold in een gespreksmethode waarin ze leren onzekerheid te verdragen, open te staan en warmte en empathie uit te stralen. Er wordt niet doorverwezen van de ene naar de andere hulpverlener. De gespreksmethode helpt om ruimte te maken voor reflectie, nieuwe inzichten en meerstemmigheid vanuit het netwerk.

Foto Dienke BoertienDienke Boertien coördineert de trainingen bij Kenniscentrum Phrenos: “Uit onderzoek uit Engeland blijkt dat hulpverleners veel langer in dienst bleven bij teams die werken met de POD-methodiek. De integrale benadering motiveerde enorm. Ze zeiden: ‘dit is het hart van mijn werk, nu weet ik weer waar ik het voor doe’.”

Dienke Boertien:  “Veel hulpverleners hebben het idee ‘het moet anders’. Tegelijk wil je niet alle diagnostische kennis overboord gooien. Bij POD gaat het juist om een combinatie van ervaringskennis, professionele kennis én wetenschappelijke kennis in het netwerk van de cliënt.”

Bij de opleiding POD zijn de volgende trainers betrokken: Kwok Wong (psychiater), Dirk Corstens (psychiater), Martijn Kole (ervaringsdeskundige), Heleen Wadman (ervaringsdeskundige), Tine Hendriks (psychiater), Marion de Boer (klinisch psycholoog), Jeanine van der Meijden (klinisch psycholoog) en Olaf Galisch (psychiater).

Meer informatie en aanmelden

  • Lees meer en meld je aan voor de landelijke training POD (3 x 4 dagen) die op 28 oktober 2025 start.
  • Deze training kan ook in-company worden aangeboden. Meer informatie: Dienke Boertien (Kenniscentrum Phrenos)
  • Lees meer over de methodiek POD
  • Op LinkedIn is onlangs een nieuwe groep ‘POD in Nederland’ gestart om ervaringen met POD uit te wisselen.
X

Nieuwsbrief Phrenos

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, webinars en trainingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Back To Top