Skip to: Opera over psychose

Kenniscentrum Phrenos website

Opera over psychose

Anderhoofd is een operatheatervoorstelling van artistiek leider Charles Hens, die gaat over de zin van de waanzin. Enerzijds gaat het over de angsten, verwarring, betrekkingswanen van psychotische mensen, maar anderzijds gaat het ook over de fantastisch mooie manische droom die een psychose kan zijn. Alle vijftien medespelers hebben een psychose doorgemaakt. Bijzonder aan dit project is dat Hens het verhaal van de grond af aan opbouwt, geïnspireerd op de psychotische ervaringen van de deelnemers.

Operavoorstelling ANDERHOOFD

De operavoorstelling ANDERHOOFD gaat over de noodzaak van tellen als je de grip op de wereld om je heen verliest. Over meetellen in een samenleving die een problematische verhouding heeft met jouw werkelijkheidsbeleving. De persoonlijke verhalen van bijna 15 spelers, ervaringsdeskundigen op het gebied van psychoses, worden verbonden met bovennatuurlijke personages uit opera’s van Henry Purcell en Philip Glass. In een eigentijdse opera komen de levensverhalen van de spelers samen met oude Engelse operatradities.

De speellijst is:

do 28 oktober | Haarlem, Stadsschouwburg

vr 29 oktober | Hengelo, Schouwburg

wo 17 november | Breda, Chassé Theater

wo 24 (& do 25 succesoptie) november | Maastricht, Studio Opera Zuid

do 9 december | Utrecht Stadsschouwburg

wo 15 december | Heerenveen Posthuistheater

Kaarten bestellen via:  https://www.operatheateramsterdam.nl/anderhoofd.html

Verhalenbundel

Behalve een theateroperavoorstelling komt uit het project Anderhoofd ook een verhalenbundel voort. De dertien verhalen in deze bundel zijn fictieve bewerkingen van de psychotische ervaringen van de deelnemers aan de opera. Ze gaan net als de voorstelling over de angsten, de verwarring, de paranoia, het kwijtraken van houvast van de wereld om je heen, maar ook over de diepe inzichten, de schoonheid en rijkdom van psychoses. Verder draaien de verhalen om de onmacht van omstanders en de samenleving om met psychotische mensen om te gaan.

Bestellen: https://tobivroegh.nl/product/anderhoofd/

Back To Top