Skip to: Onderzoek naar Stigmatisering tijdens ENMESH

Kenniscentrum Phrenos website

Onderzoek naar Stigmatisering tijdens ENMESH

Op 6 en 7 juni 2019 presenteerde Suzan Oudejans op de ENMESH conferentie in Lissabon de resultaten van het onderzoek ‘Stigmatisering van mensen met een psychische aandoening in Nederland’, dat Mark Bench in opdracht van Kenniscentrum Phrenos uitgevoerde. ENMESH is het netwerk van Europese onderzoekers in de geestelijke gezondheidszorg.

Het onderzoek ging over belangrijke doelgroepen voor stigmabestrijding en over factoren die het risico op stigma beïnvloeden. De presentatie en de postersessie waren klein maar fijn, waardoor er veel interactie met het publiek was. Met name de presentatie over welke factoren het risico op stigma beïnvloeden (leeftijd, werk en overlast) riep de discussie op over welke kenmerken er nog meer een rol kunnen spelen: geslacht, etnische achtergrond en/of seksuele voorkeur.

Uitwisseling van contacten

Bij de postersessie de volgende dag, was een deel van het publiek teruggekomen. Een onderzoeker uit Brazilië wil een vergelijkbaar onderzoek uitvoeren. Om ervaringen en resultaten te delen, zijn contactgegevens uitgewisseld. Dit werkt natuurlijk extra stimulerend bij het verder verwerken van deze eerste resultaten in een aantal wetenschappelijke publicaties. Dat is wat het komende half jaar op het programma staat.

Suzan Oudejans: “Het was voor mij de eerste keer op het ENMESH. Het congres was groot genoeg voor variatie in het programma, maar klein genoeg voor het maken van contact. Mij is vooral aandacht voor het gebruiken van de Theory of Change voor het evalueren van programma’s bijgebleven. En een heel mooi en zeer relevant Nederlands project voor het ontwikkelen van een beslistool voor de behandeling van psychotische patiënten (het TREAT-project van het Rob Giel Onderzoekcentrum).”

Lacunes

“Wat ik niet of nauwelijks heb gezien, was aandacht voor zorg rond comorbiditeit, de deelname van mensen uit Oost-Europa en de stem van cliënten. Aan het einde van het congres vroeg iemand uit het publiek met hartstocht om meer aandacht voor diversiteit, iets wat door de organisatoren van ENMESH 2021 ook is toegezegd. Dat vond ik wel heel mooi en ik hoop ook dat dit lukt. Ik ga mij inzetten om hieraan bij te dragen.”

Het onderzoek was bedoeld als eerste bijdrage van Phrenos aan het Kennisconsonsortium Destigmatisering en sociale inclusie.

Download het rapport ‘Stigmatisering van mensen met een psychische aandoening in Nederland’

Back To Top