Skip to: Nieuw: Overzichtskaart crisis bij autisme

Kenniscentrum Phrenos website

Nieuw: Overzichtskaart crisis bij autisme

Onlangs is er een waardevol hulpmiddel gepubliceerd om de crisisbehandeling aan (jong)volwassenen met autisme te verbeteren: de Overzichtskaart crisis bij autisme. Het NIPA (Netwerk Innovatie & Productontwikkeling Autisme) heeft dit product, dat gemaakt werd door Lisa Snip (GGZ NHN) geadopteerd.

Deze overzichtskaart is gemaakt als hulpmiddel om de wederzijdse beïnvloeding van betrokkenen tijdens een crisis te onderzoeken. Dit kan helpen bij het verbeteren van crisisbehandeling aan (jong)volwassenen met autisme.

Wanneer er crisis ontstaat, is het voor iedereen een uitdaging om helpende effectieve coping te blijven inzetten. Dit geldt zowel voor personen met autisme als voor hun naasten en hulpverleners. De overzichtskaart illustreert hoe alle betrokkenen in situaties met hoge stress kunnen vervallen in valkuilen, waardoor het risico op negatieve spiralen ontstaat.

Daarnaast geeft de overzichtskaart aanbevelingen om niet in een dynamiek te raken die de crisis verergert. Dit kan het behandelteam helpen de focus te houden op het autismevriendelijk houden van de behandeling, ook als het crisisgedrag op de voorgrond staat.

Adoptieproduct van het NIPA

De overzichtskaart is gemaakt onder leiding van Lisa Snip, GZ-psycholoog bij GGZ-NHN en is mede tot stand gekomen dankzij ondersteuning van het NIPA (Netwerk Innovatie en Productontwikkeling Autisme) en betrokken organisaties; GGZ-NHN, Altrecht, Rivierduinen, Lister en Youz / Leo Kannerhuis.

Wat is een adoptieproduct? Dit product is ontwikkeld door een van de NIPA-partners. Wij vinden het met alle NIPA-partners samen zo’n waardevol product, dat we het als NIPA graag wilden adopteren. Zo komen we aan de naam adoptieproduct. Zie het als een soort keurmerk.

Overzichtskaart crisis bij autisme
april 2024
NIPA, GGZ-NHN, Altrecht, Rivierduinen, Lister en Youz / Leo Kannerhuis
Netwerk Innovatie & Productontwikkeling Autisme (NIPA, Kenniscentrum Phrenos)
Toelichting bij overzichtskaart crisis bij autisme
april 2024
NIPA, GGZ-NHN, Altrecht, Rivierduinen, Lister en Youz / Leo Kannerhuis
Netwerk Innovatie & Productontwikkeling Autisme (NIPA, Kenniscentrum Phrenos)
Back To Top