Skip to: Muziekcentrum Eiwerk wint Jaap van Weeghel-penning

Kenniscentrum Phrenos website

Muziekcentrum Eiwerk wint Jaap van Weeghel-penning

Op 6 maart 2024 tijdens de Phrenos werkconferentie, werd de Jaap van Weeghel-penning uitgereikt aan Muziekcentrum Eiwerk. Met hen waren maar liefst 30 praktijken voorgedragen voor deze prijs die uitgereikt wordt aan een praktijk die werkt aan maatschappelijke participatie en burgerschap van mensen met (ernstige) psychische problemen. 

Voor de penning waren drie praktijken genomineerd: Welschen II,  De Leefstijlpoli en Muziekcentrum Eiwerk. Juryvoorzitter Philippe Delespaul benadrukte bij de uitreiking dat de jury al de grootste moeite had gehad om een keuze van drie te maken uit de 30 voorgedragen praktijken. Zij hadden eigenlijk allemaal de prijs verdiend. De keuze viel op Muziekcentrum Eiwerk dat was voorgedragen door een deelnemer die schreef: ‘Ik draag Eiwerk voor vanuit mijn persoonlijke ervaring. Wat Eiwerk voor mij als deelnemer gedaan heeft en doet, zie ik ook gebeuren bij andere mensen binnen de doelgroep van mensen met ernstige psychische problemen, die deelnemers zijn bij Eiwerk.’ De prijs werd uitgereikt door Jaap van Weeghel.

Muziekcentrum Eiwerk

Stichting Eiwerk is een muziekcentrum in Amsterdam voor mensen met een psychische of maatschappelijke kwetsbaarheid. Een vrije ruimte tussen ggz-zorg, muziekeducatie, welzijn en cultuur. Eiwerk biedt dagbesteding met een groot aantal workshops, audiovisuele cursussen, optredens en culturele initiatieven in Amsterdam. Zonder hokjes, zonder diagnoses, maar mét de juiste ondersteuning en activiteiten die herstel, persoonlijke ontwikkeling, sociale en maatschappelijke verbinding en creatieve groei nastreven. Het muziekcentrum groeit: er komen steeds meer docentengroep, deelnemers, samenwerkingsverbanden en het cursus- en workshopaanbod. Zo is in samenwerking met HVO-Querido en het Leger des Heils gestart met ‘Het Ritme van de Stad’, een serie concerten in Paradiso in Amsterdam die ook dit jaar weer plaatsvindt. Vaak komen nieuwe cursussen en workshops tot stand op initiatief van deelnemers.

Eiwerk is een zelfstandige stichting, maar werkt samen met diverse andere organisaties, waaronder de Regenbooggroep, de Waterheuvel, Stichting De Opstap, Roads, Mentrum, De Windroos en HVO-Querido. Eiwerk ontvangt financiering van onder andere de gemeente Amsterdam.

Back To Top