Skip to: Interventies op basis van videogames zijn effectief bij de behandeling van autisme

Kenniscentrum Phrenos website

Interventies op basis van videogames zijn effectief bij de behandeling van autisme

Mensen met autisme hebben allerlei soorten problemen, waaronder soms cognitieve beperkingen. Videogames zijn effectief gebleken bij het verbeteren van cognitieve vaardigheden. Een Spaanse systematische review deed verslag van de effectiviteit van op videogames gebaseerde interventies voor de behandeling van autistische kinderen en adolescenten.

In alle studies werden niet bestaande commerciële, maar speciaal ontwikkelde videogames gebruikt. Een groot deel van de videogame-interventies was gericht op het verbeteren van het cognitieve functioneren, maar ze werden ook ingezet voor neurofeedback training, fysieke training (exergames: videogames die ook een vorm van lichaamsbeweging zijn), sociale training en het verbeteren van dagelijkse verrichtingen of emotionele herkenning.

Over het algemeen hadden de videogame-interventies positieve effecten op de autistische symptomen, hoewel de mate van het effect meestal klein was. De dropout was zeer laag. Videogames kunnen daarom als als een niet bedreigende vorm van behandeling beschouwd worden voor kinderen en adolescenten met autisme. Op de loer ligt wel het risico van gameverslaving.

Het ontwikkelen van gezamenlijke online games kan voor deze doelgroep een alternatieve vorm van socialisatie vormen. De auteurs doen de aanbeveling om aansluiting te zoeken bij commerciële videogamesontwikkelaars.

Lees hier de volledige samenvatting.

Jiménez-Muñoz et al. (2021). Video Games for the Treatment of Autism Spectrum Disorder: A Systematic Review. J Autism Dev Disord. 2021 Mar 2. Online ahead of print.

Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33651285/ [niet gratis]
Fotocredit: Sigmund op Unsplash

Back To Top