Skip to: De helikopter van Victor, palliatieve zorg in de psychiatrie

Kenniscentrum Phrenos website

De helikopter van Victor, palliatieve zorg in de psychiatrie

In oktober 2020 presenteerden Hennie Kievit en Heidi de Kam, beiden werkzaam bij GGZ Centraal, hun boek De helikopter van Victor’, palliatieve zorg in de psychiatrie. 

10 jaar palliatieve zorg

Vanaf begin 2010 heeft de palliatieve zorg bij GGZ Centraal op Zon & Schild uitgebreid vorm gekregen.  En er werden een werkwijze en verschillende trainingen ontwikkeld. Gevolgd door de plannen en vereiste verbouwing voor de palliatieve unit. Op 15 augustus 2011 werd de unit geopend.

De helikopter van Victor

In het boek beschrijven de auteurs casussen van mensen die kampten met een ernstig psychiatrische aandoening in combinatie met een ongeneeslijke lichamelijke ziekte. Dat heeft aan het eind van hun leven geleid tot extra aandacht voor de best passende palliatieve zorg.
Hebben patiënten met een psychiatrische aandoening andere, meer specifieke palliatieve zorg nodig? Om die vraag te beantwoorden, diepten Heidi de Kam en Hennie Kievit de casuïstiek uit. Daarnaast doken ze in de literatuur over palliatieve zorg in de psychiatrie. In combinatie met het toepassen van palliatief redeneren en de vier dimensies van palliatieve zorg leverde dit het antwoord ‘ja’ op.

Over de auteurs

Drs. Hennie Kievit (links op de foto) is geestelijk verzorger, (leer)supervisor en trainer klinische pastorale vorming. Zij heeft ruim 30 jaar ervaring als geestelijk verzorger en als trainer in de ggz.
Drs. Heidi de Kam is verpleegkundig specialist ggz en algemeen sociaal wetenschapper. Zij heeft meer dan 30 jaar ervaring in de psychiatrie. Waarvan 10 jaar op het gebied van palliatieve zorg. En de laatste jaren, vanaf 2012, als verpleegkundig specialist ggz in de klinische en ambulante ouderenpsychiatrie.

Bestelinformatie

Prijs 22,50 inclusief verzendkosten

U kunt het boek bestellen door een mail te sturen naar h.dekam@ggzcentraal.nl

U ontvangt dan informatie over de betaalwijze en ontvangt het boek.

Back To Top