Skip to: Zwemprogramma vermindert probleemgedrag kinderen en verhoogt welbevinden ouders

Kenniscentrum Phrenos website

Zwemprogramma vermindert probleemgedrag kinderen en verhoogt welbevinden ouders

Een Amerikaanse studie onderzocht het effect van een individueel zwemprogramma voor kinderen met autisme waarbij ook de belangrijkste verzorger aanwezig was.

Veel kinderen met autisme vertonen probleemgedrag zoals zelfbeschadiging of hebben slaapproblemen. Dit heeft invloed op het ervaren welzijn van de ouders. Lichamelijke oefeningen zijn goed voor autische kinderen, maar het volgen van reguliere zwemlessen in een grote groep vormt voor deze kinderen vaak moelijk. Het zwemprogramma begon met een instructie aan de ouders over veiligheidsregels rondom het zwembad. Vervolgens kregen de kinderen individuele zwemlessen van 30 minuten. Er waren een aantal positieve resultaten: het kind was rustiger, minder hyperactief en meer sensitief en had minder automutilatie en gedragsproblemen. Ook was het algemeen welbevinden van de ouders was significant toegenomen.

Uit de focusgroep kwamen drie thema’s naar voren: de ouders waren tevreden over de zweminstructeurs (stevig; creatief en sociaal); door het zwemmen sliepen de kinderen beter; de zwemlessen hadden invloed op de gezinsdynamiek: ook de broers of zusjes wilden leren zwemmen, evenals 8 van de 10 deelnemende moeders, die zelf niet konden zwemmen.

Lees hier de volledige samenvatting.

Johnson et al. (2021) Swim Program Pilot for Children with Autism: Impact on Behaviors and Health. West J Nurs Res. 2021 Apr;43(4):356-363. Epub 2020 Aug 14.
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32795155/ [niet gratis]
Fotocredit: Juan Salamanca op Pexels

Back To Top