Psychiater Wim Veling kijkt uit naar het Nationale Psychose Congres dit najaar waarvan hij dagvoorzitter is. In het nieuwste nummer van de Psychiater verscheen een interview met hem en met Gijs, ervaringsdeskundige, met wie hij een workshop geeft over antipsychotica.
In het interview vertelt Wim dat ze blij zijn dat ze alle partijen bij elkaar hebben weten te krijgen die betrokken zijn bij psychosen, vanuit de zorg en wetenschap en door eigen ervaringen of die van familieleden. Het congres gaat over goede zorg. Over de kwaliteit ervan, maar ook over de toegankelijkheid. Hierover gaat de discussie. Moet iedereen met een psychose alleen aangewezen zijn op specialistische zorg, ook als die bijvoorbeeld fysiek niet te bereiken is?
Medicijngebruik
Antipsychotica kunnen heel goed helpen tegen psychotische symptomen, maar ook erg nare bijwerkingen hebben. Daarom is het van belang dat er over het gebruik ervan een goede dialoog bestaat tussen behandelaar en patiënt, vertelt Gijs. ‘Omgaan met medicatie is een hele worsteling en hangt ook nauw samen met het acceptatieproces van mijn klachten en hoe die mijn leven hebben veranderd. Met het vertellen van mijn verhaal hoop ik anderen te helpen en het formuleren daarvan brengt mijzelf ook steeds een stukje verder.’
Het Nationale Psychose Congres
Het Nationale Psychose Congres vindt op 30 september plaats in het Muntgebouw in Utrecht. Het congres is ook online te volgen. Na een keynotelezing door Jim van Os (UMCG) en een Ted-talk door Tanja Tillemans en Bert Stavenuiter van Ypsilon volgen vier voordrachten over de congresthema’s, die ’s middags worden uitgediept in fysieke en online deelsessies. Om de deelname van patiënten en familieleden te stimuleren roept de organisatie psychiaters op om een hoge fee van 495 euro te betalen, voor zichzelf én twee patiënten of naasten.
Naar het interview in de Psychiater
Meer informatie en inschrijven bij het Nationale Psychose Congres