Skip to: Werken aan (zelf)stigma: het eigen verhaal

Kenniscentrum Phrenos website

Werken aan (zelf)stigma: het eigen verhaal

Narrative Enhancement and Cognitive Therapy (NECT) op Psychosecongres 23 november

Tijdens het Psychosecongres op 23 november a.s. te Zwolle zullen prof. dr. Marieke Pijnenborg (RUG en GGZ Drenthe) en prof. Ilanit Hasson-Ohayon (RUG) een workshop geven over de Narrative Enhancement and Cognitive Therapy (NECT)
Deze geprotocolleerde groepsbehandeling van 20 sessies is ontstaan door de inbreng van ervaringsdeskundigen en kennis over de invloed van stigma op identiteitvorming. Persoonlijke narratieven spelen daarbij namelijk een grote rol.

NECT bestaat uit vijf fasen

1. In de eerste fase worden patiënten uitgenodigd zichzelf en hun ervaringen met psychische klachten en behandeling daarvan te formuleren.
2. Fase 2 bestaat uit gestructureerde psycho-educatie met aandacht voor stigma en zelf-stigma. Veelvoorkomende mythes en vooroordelen worden besproken en uitgedaagd met wetenschappelijke evidentie.
3. De derde fase is gericht op het bijstellen van stigmatiserende opvattingen.
4. In de vierde fase wordt iemands persoonlijke verhaal uitgewerkt.
5. In de afrondende vijfde fase worden deelnemers net als in de eerste fase gevraagd zichzelf en hun psychische klachten en ervaringen met hulpverlening te formuleren.
In de workshop het Psychosecongres wordt de NECT-behandeling uitgelegd en zal worden geoefend met een aantal specifieke vaardigheden.
Meer informatie over het 13de Phrenos Psychosecongres en inschrijven
 

Back To Top