Skip to: Vertel je het op je werk?

Kenniscentrum Phrenos website

Vertel je het op je werk?

Veel mensen met psychische aandoeningen worstelen met de vraag of zij erover moeten vertellen op hun werk. Iris Pronk schreef er een artikel over dat op 22 januari jl. in Trouw verscheen. In het artikel vertelt Marieke Sweens over haar worsteling om het te vertellen en over wat het haar opleverde. Zij schreef een boek over haar ervaringen: Werken als een gek. De handleiding voor werken met een psychische aandoening.
In het artikel komt ook Jaap van Weeghel aan het woord. Vanwege de vooroordelen die velen hebben ten aanzien van psychische aandoeningen zou hij niet iedereen adviseren het te vertellen. Hij gaat echter ook in op de voordelen om het wel te doen: als het goed valt bij leidinggevende en collega’s kun je vrijer bewegen en met eventuele aanpassingen je werk prettiger maken.
Om de keuze te vergemakkelijken bestaat de CORAL (Conceal or Reveal). Dit is een hulpmiddel voor mensen met een psychische aandoening om de keuze te maken of je het wel of niet vertelt. De Nederlandstalige versie ‘Verzwijgen of Vertellen’  staat op deze website.

Back To Top