Skip to: Verslag van de NVP Netwerkconferentie 24 mei 2024

Kenniscentrum Phrenos website

Verslag van de NVP Netwerkconferentie 24 mei 2024

 

Op 24 mei vond in de middag onder voorzitterschap van  Nynke Boonstra, verpleegkundig specialist bij het VIP-team van KieN en hoogleraar verpleegkunde in de GGZ bij UMC Utrecht, de jaarlijkse Netwerkconferentie van het Netwerk Vroege Psychose (NVP) plaats. Het was een gevarieerde en interessante middag die bezocht werd door zo’n 50 deelnemers uit het vroege psychoseveld. We danken GGz Eindhoven voor hun gastvrijheid op deze dag. Hieronder volgt een kort verslag.

 

Pieter-Bas Kantebeen, psychiater van het VIBE-team van GGz Eindhoven gaf samen met Lia van der Ham, onderzoeker bij Phrenos, een presentatie over netwerkzorg en de netwerkintake.

Lars Veldmeijer, promovendus aan de UMCU vertelde hoe zijn ervaringen als cliënt in de ggz hem hebben geïnspireerd tot het ontwikkelen van een ‘In Beeld Benadering’ die cliënten in crisis kan helpen om hun ervaringen tastbaar te maken.


Yvonne de Jong
, klinisch psycholoog bij het VIP-team van Antes/Youz, nam ons mee in de dagelijkse VIP-praktijk, waar zij vanuit wetenschappelijke evidentie en casuïstiek handvatten deelde voor ouderbegeleiding, gesprekken met kinderen, brussen, vrienden en anderen.

En ten slotte vertelde Marieke Begemann, postdoctoraal onderzoeker aan het UMCG over de HAMLETT studie. HAMLETT is wereldwijd de grootste studie die onderzoekt wat de langetermijneffecten (10 jaar) zijn van het continueren versus afbouwen van antipsychotica bij 453 mensen die 3-6 maanden in remissie zijn van hun eerste psychose. De inclusiefase is begin 2023 afgerond en de onderzoeksteams in UMC Groningen, UMC Utrecht en GGz Eindhoven zijn bezig met de follow-up metingen. 

De volgende NVP Netwerkconferentie zal plaatsvinden op 23 mei 2025. Save the date! Ideeën over thema’s en bijdragen zijn welkom en kunnen worden aangeleverd bij Laura Neijmeijer.  

 

Back To Top