X

Nieuwsbrief Phrenos

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, webinars en trainingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Verslag symposium W in de Wijk 25 november 2024 - Kenniscentrum PhrenosKenniscentrum Phrenos Verslag symposium W in de Wijk 25 november 2024 - Kenniscentrum Phrenos

Kenniscentrum Phrenos website

Verslag symposium W in de Wijk 25 november 2024

Welkom in de Wijk! Dat is het motto van “W in de Wijk”, een initiatief waar iedereen, inclusief mensen met een psychische kwetsbaarheid, welkom is. Maar hoe zorg je ervoor dat je buurt echt gastvrij is voor iedereen? Hoe kunnen organisaties samenwerken om bewoners met een psychische kwetsbaarheid te ondersteunen en te verwelkomen in lokale voorzieningen? Dit is het centrale thema van het symposium “W in de Wijk” dat op 25 november 2024 plaats vond bij het Trimbos-instituut in Utrecht. Ruim 100 mensen waren aanwezig en deelden enthousiast hun ervaringen.

Op het symposium werden de resultaten gepresenteerd van het tweejarige landelijke implementatieproject W in de Wijk, in Amsterdam, Amstelveen en Hoofddorp. Daaromheen hebben zes teams uit verschillende gemeenten deelgenomen aan een leernetwerk, waar ze konden leren van de ervaringen van stadsdelen in Amsterdam, Amstelveen en Hoofddorp. De succesfactoren van de projecten zijn gebundeld in de implementatiewijzer.

Implementatiewijzer gratis te downloaden

Christine Kuiper (Phrenos) en Nicole van Erp (Trimbos-instituut) presenteerden op het symposium de implementatiewijzer W in de Wijk. De Implementatiewijzer is een praktisch hulpmiddel, boordevol tips waarmee hulpverleners in de wijk, beleidsmedewerkers van gemeenten en andere maatschappelijke organisaties zelf aan de slag kunnen. De Implementatiewijzer bestaat uit 5 bouwstenen. De behoeften van bewoners en organisaties worden eerst geïnventariseerd. Coaches welzijn, coaches ggz en de coördinator gaan samenwerken. Ervaringsdeskundigen spelen ook een belangrijke rol. De Implementatiewijzer is voor iedereen beschikbaar en gratis te downloaden.

Leefbaarheid neemt toe

Ineke Lindeman-Ruperti, coördinator TEAM ED Amstelveen: ‘Bij W in de Wijk snijdt het mes aan twee kanten: mensen met een psychische kwetsbaarheid voelen zich meer deel van de samenleving en inwoners van de wijk tonen meer begrip. De leefbaarheid neemt toe.’ TEAM ED is een organisatie van ervaringsdeskundigen die een belangrijk rol spelen bij de aanpak W in de Wijk.

Levendige en inspirerende workshops

Op het symposium waren levendige en inspirerende workshops waar het delen en leren van elkaars ervaringen centraal stond. Coaches welzijn, coaches ggz, ervaringsdeskundigen en gemeente werken samen in een team aan een wijk waar iedereen welkom is.

In een workshop vertellen de twee coaches Edwin Peters (coördinator TEAM ED) en Annemieke Blom (kwartiermaker bij welzijnsorganisatie Dynamo) over kwartiermaken voor W in de Wijk. Hoe zorg je voor gastvrije voorzieningen waarbij mensen met een psychische kwetsbaarheid optimaal mee kunnen doen?

Een andere workshop ging over de succesfactoren van W in de Wijk, interessant om te horen van de initiatiefnemers van W in de Wijk: Karin Petersen (projectmanager sociaal domein, GGZ inGeest), Chris van der Kroon (tot voor kort werkzaam bij de gemeente Amsterdam), Maaike Kipp (directiesecretaris TEAM ED) en Bart Zeilstra (welzijnscoach gemeente Amstelveen).

De Implementatiewijzer is ontwikkeld door Movisie, Trimbos-instituut­, Kenniscentrum Phrenos in nauwe samenwerking met de partners van het landelijk kernteam W in de Wijk: GGZ inGeest, TEAM ED, Dynamo en Gemeente Amsterdam. Het project is gefinancierd door ZonMw.

Back To Top