Skip to: Verdraaid goed! De films én de mensen

Kenniscentrum Phrenos website

Verdraaid goed! De films én de mensen

website-640x250Dinsdagmiddag 22 maart 2016 lag de rode loper uit bij Pathé in Den Haag voor de VIP-première van twee films: Alles door oefening! en Gewoon op jezelf?! Mooi uitgedoste dames verwelkomden het publiek en er vond ter plekke een fotoshoot plaats van Hafiza, die later op het grote doek te bewonderen was.
Voorafgaand aan de Week van de Psychiatrie organiseerden Parnassia en de Stichting Anton Constandse deze filmdriedaagse Verdraaid Goed. Het was een drukte van jewelste bij de VIP-première, tevens de aftrap van het festival. De zaal zat bomvol mensen die bij Parnassia en de Stichting Anton Constandse wonen, werken of in behandeling zijn, familieleden van de spelers in de film, en genodigden uit het land.

De films

Gewoon op jezelf?! is een prachtig drieluik. Drie portretten van mensen die bij de Stichting Anton Constandse wonen of gewoond hebben. Het thema was de weg naar zelfstandigheid, dat zoals de film duidelijk maakt een hobbelige weg kan zijn. Soms lukt het inderdaad, en woon je naar tevredenheid in een mooie flat. Maar voor anderen is het een stap te ver, zoals een van de bewoners vertelt. In een scene in een leegstaande flat, in het flatgebouw waar hij geprobeerd had zelfstandig te wonen, maakt hij de kijker attent op de stilte: het alleen zijn, het isolement, de eenzaamheid. Gelukkig stond voor hem de deur van de stichting weer open. De film is te zien op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=3fYKtXTU-Mk
Alles door oefening! liet de samenwerking van Parnassia met ADO Den Haag zien. Sinds vijf jaar voetballen cliënten van Parnassia tegen andere Haagse voetbalteams in het stadion van ADO Den Haag. Op het veld word je beoordeeld als voetballer en telt je psychische aandoening niet. De voetbalclub staat ook open voor verdere samenwerking. Er zijn leer-werkplekken voor cliënten, onder andere als host en als klusjesman. Uit de film sprak de liefde voor de club en de muziek gemaakt door de cliëntenband sloot naadloos aan op de sfeer van de film: beweging doet je goed, voetballen is heerlijk en ik word gewaardeerd.

Oscars en trots

Na afloop was het feest. Er werden twee Oscars uitgereikt, en het glas werd geheven! Glunderende bewoners, trotse familieleden en blije hulpverleners. Wat wil je nog meer?
 

Back To Top