Skip to: Ver van Daan: een documentaire over manisch depressieve vader

Kenniscentrum Phrenos website

Ver van Daan: een documentaire over manisch depressieve vader

c44a0e25-11b2-40a8-bde6-b38f755512dc
Op 30 december 2014 zond de NCRV de documentaire Ver van Daan uit, waarin Roderik Schaepman de bipolaire stoornis van zijn vader in zijn familie bespreekbaar probeert te maken.
In NCRV 2 Doc: Ver van Daan onderzoekt hoofdpersoon Roderik Schaepman hoe zijn vader manisch depressief werd en of hij de familiebanden, die sindsdien verstoord zijn, nog kan herstellen. Met zijn onderzoek hoopt hij ook meer te weten te komen de betekenis van de ziekte van zijn vader voor zijn eigen leven. Een bipolaire stoornis is immers erfelijk. Sinds hij zelf vader is realiseert Roderik zich dat ook hij de kans loopt om, net als zijn vader, manisch depressief te worden.
Ver van Daan is een ontdekkingsreis met Roderik aan het stuur. De vertelling volgt de chronologie van Roderiks ontdekkingen. De inzichten die hij krijgt, geven telkens een nieuwe richting aan het verhaal. Gesprekken met familieleden worden afgewisseld met interviews met Roderik en observaties van Roderiks leven. Ze leiden naar antwoorden op twee vragen: is het Roderik gelukt de familie dichter bij elkaar te brengen door de ziekte van zijn vader bespreekbaar te maken? En welke inzichten brengt het onderzoek hem over zijn eigen leven?
Ver van Daan is een film van Rogier Timmermans en geproduceerd door Basalt Film. De documentaire is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het CoBO fonds.
Kenniscentrum Phrenos heeft zich gecommitteerd aan de totstandkoming van deze documentaire en beveelt deze van harte aan.
U kunt de documentaire bekijken op: http://www.ncrv.nl/ncrvgemist/30-12-2014/2doc-ver-van-daan
 

Back To Top