Skip to: Traumabehandeling effectief bij mensen met psychosen

Kenniscentrum Phrenos website

Traumabehandeling effectief bij mensen met psychosen

Traumabehandeling bij mensen met psychosen is effectief en leidt niet tot verslechtering, zoals jarenlang werd gevreesd door professionals in de psychiatrie. Dit blijkt uit promotieonderzoek van David van den Berg. “De zorg dat deze groep patiënten hun behandeling niet aankunnen blijkt onterecht.”
Mensen met een psychose zijn vaak slachtoffer van mishandeling en misbruik in hun jeugd. Hierdoor hebben zij meer kans op het ontwikkelen van psychosen. Daarnaast ontwikkelen mensen in veel gevallen ook een posttraumatische stress stoornis (PTSS). Deze diagnose wordt echter zeer vaak gemist (in 95% van de gevallen!), met als gevolg dat adequate behandeling uit blijft. Maar zelfs als er al PTSS wordt vastgesteld, blijft traumabehandeling vaak uit. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat behandelaars vrezen dat effectieve richtlijnbehandeling voor PTSS bij mensen met psychosen niet werken of zelfs averechtse gevolgen hebben.
Lees op de site van Parnassia het gehele bericht en klik daar door naar een samenvatting van het proefschrift van David van den Berg.
 

Back To Top