Skip to: Training in ACT-principes goed voor psychologisch welbevinden ouders

Kenniscentrum Phrenos website

Training in ACT-principes goed voor psychologisch welbevinden ouders

Ouders van autistische kinderen krijgen te maken met verschillende uitdagingen: het autisme van hun kind pogen te begrijpen, hun gedrag pogen te beheersen, de stress die dat oproept pogen te verminderen en omgaan met het sociale stigma. Een Italiaans onderzoek keek naar de bruikbaarheid van Acceptance en Commitment Therapy (ACT) bij ouders. Het ACT Matrix protocol is gericht op zes processen: acceptatie, cognitieve defusie, aanwezig zijn, zelf-als-context, waarden en betrokken actie.

In vergelijking met de PT-groep verbeterde de ACT Matrix-groep significant op de mate van psychologische flexibiliteit, bewustzijnsstaten en persoonlijke waarden in het dagelijks leven. Ook de waarneming van probleemgedrag bij hun kinderen af. Een interventie gebaseerd op de ACT-principes verhoogt het psychologische welbevinden van de ouders en vermindert de stress-niveaus.

Lees hier de samenvatting.

Marino et al. (2021). The Effect of Acceptance and Commitment Therapy for Improving Psychological Well-Being in Parents of Individuals with Autism Spectrum Disorders: A Randomized Controlled Trial. Brain Sci. 2021 Jun 30;11(7):880.

Link: https://www.mdpi.com/2076-3425/11/7/880
Fotocredit: Emma Bauso op Pexels

Back To Top