Skip to: Seminar 'Lichamelijke gezondheid in de langdurige ggz'

Kenniscentrum Phrenos website

Seminar 'Lichamelijke gezondheid in de langdurige ggz'

Op maandag 20 oktober vindt van 14.00-17.00 een seminar plaats over ‘Lichamelijke gezondheid in de langdurige ggz’. Gastspreker is Ken Jue uit Amerika, ontwikkelaar van het programma InShape voor mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA). Deelnemers worden ook in de gelegenheid gesteld om een korte pitch te houden over innovatieve projecten. Aanmelding is verplicht.
Namens Kenniscentrum Phrenos, GGZ Nederland, het Trimbosinstituut en het Lectoraat Bewegen, gezondheid en welzijn van Hogeschool Windesheim nodigen wij u van harte uit voor een seminar “Lichamelijke gezondheid in de langdurige ggz”.  De bijeenkomst vindt plaats op maandag 20 oktober van 14.00-17.00 uur bij het Trimbos instituut, Da Costakade 45, 3521 VS Utrecht.
Aanleiding is het bezoek aan Europa van Ken Jue, ontwikkelaar van het programma InShape. InShape is een programma ontwikkeld voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. Mensen met EPA sterven gemiddeld 20 jaar eerder dan mensen zonder deze aandoeningen, vooral door lichamelijke problemen. Het programma InShape bevat de volgende onderdelen:
1. Het hele programma is herstel georiënteerd: de deelnemer bepaalt zelf de doelen en de mentor volgt en begeleidt.
2. Een vaste fitness mentor die gedurende een lange periode  een persoonlijke band aangaat en met mensen optrekt, helpt met oefenen etc.
3. Een intensief persoonlijk fitness programma(maatwerk) met bewegen buiten en fitness in de gym met allerlei oefeningen.
4. Een gezond eten programma, waarbij men leert over gezond voedsel, samen maaltijden bereid en op dieet gaat.
5. Stoppen met roken cursussen, waarbij de persoonlijke mentor steunt.
6. Activiteiten in de maatschappij ontwikkelen: sport, vrije tijd, sociale contacten etc…
Dit programma wordt nu onderzocht op effectiviteit en resultaten in lichamelijke gezondheid. Deelnemers zeggen er veel baat bij te hebben: zij voelen zich lichamelijk beter, verliezen gewicht, krijgen meer zelfvertrouwen en zien zichzelf niet meer als diagnose, maar als mensen die kunnen functioneren in de maatschappij.
Wat gaan we doen deze middag:
• Korte introductieronde aanwezigen
• Presentatie Ken Jue  InShape met ruime gelegenheid voor vragen en discussie
• Ronde hele korte presentaties (‘elevator pitches’: 1 minuut!) langs verschillende Nederlandse ontwikkel-, onderzoeks- en implementatie projecten in Nederland.
U bent van harte welkom om uw project te presenteren: bereid dit wel voor zodat het inderdaad in 60 seconden kan! De bedoeling is naast de kennismaking met InShape ook tot uitwisseling te komen over van alles wat er in Nederland al op dit gebied gebeurt.
Deelname is kostenloos. Aanmeldingen – ook voor de elevator pitches – graag naar TVerweij@kcphrenos.nl. Voor meer informatie kunt u mailen met HKroon@trimbos.nl. Ook als u al eerder aan wilt schuiven voor een wat langer gesprek met Ken Jue kunt u contact met hem opnemen. Deze bijeenkomst is op korte termijn gepland, wellicht is het niet mogelijk dat u zelf aanwezig kunt zijn. Maar u kunt zeker anderen die geïnteresseerd zijn deze uitnodiging door sturen.

Back To Top