Kenniscentrum Phrenos website

Phrenos werkconferentie – eerste deelsessieronde

1. Genderdiversiteit en autismeRian Kosse en Judith Zandink-Nijhof (Dimence Groep)
“Presentatie: Steeds vaker zien we jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) die vragen hebben over genderidentiteit. Wat zegt de wetenschap hierover, en wat merken we in de praktijk? In deze sessie duiken we in recente onderzoeken en delen we ervaringen uit de groep ‘Identiteit & ASS’ van Jeugd Twente. Ook vertellen we over een project dat loopt in samenwerking met De Morgenmakers en het AGIS Innovatiefonds: ‘Genderdiversiteit, seksualiteit en mentale gezondheid’. Je krijgt inzichten en praktische handvatten om deze thema’s bespreekbaar te maken en passende ondersteuning te bieden.”

2. Participatie in onderzoek: co-onderzoeker onder de loep – Eva Goedendorp (Dimence Groep)
Presentatie: Eva is ruim 20 jaar cliënt in de ggz en nu betrokken als co-onderzoeker bij een onderzoek. Eva wordt volledig geaccepteerd door dit onderzoeksteam, maar hoe krijg je dat voor mekaar? Wat is volwaardig meedoen met een geschiedenis als Eva en hoe voorkomt Eva dat ze ook anderen uitsluit? In deze sessie deelt Eva haar kennis en zijn we interactief met elkaar in gesprek.

3. Universeel en uniek persoonlijk – aandacht voor zingeving in de ggz – Judith van Olst – ten Brinke (Dimence Groep) en Lotte Smeenk (Kenniscentrum Phrenos)
Workshop: Zingeving speelt voor veel mensen een belangrijke rol in hun leven, zo ook bij (ernstige) psychische klachten. Wat kan hier aandachtig voor zijn betekenen voor het unieke proces van herstel en inclusieve zorg? In deze interactieve sessie gaan we hiermee aan de slag met inbreng vanuit praktijk en theorie.

4. Schrijven zonder drempels – over laaggeletterdheid en cliëntvriendelijke communicatie – Margriet van Griensven (Mindfit – Dimence Groep)
Workshop: 1 op de 6 Nederlanders heeft moeite met lezen, schrijven of rekenen, en 1 op de 4 heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Wat betekent dit voor hoe we communiceren met cliënten? In deze sessie staan bewustwording en praktische handvatten centraal. We gaan aan de slag met begrijpelijk en vriendelijk schrijven op B1-niveau, zodat cliënten hun dossier, brieven of formulieren beter kunnen begrijpen.

5. Goede inclusieve GGZ-zorg voor mensen met LVB. Van blind spot naar hotspot! – Jeanet Nieuwenhuis (GGNet)
Workshop: Een licht verstandelijke beperking (LVB) komt bij een groot deel van de mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen voor – vaak zonder dat dit wordt herkend. Bij langdurige zorg stijgt het aandeel zelfs tot boven de 60%. In deze sessie gaan we in op de noodzaak van inclusieve zorg voor deze diverse groep. Wat is er nodig om langdurige afhankelijkheid te voorkomen en herstel te bevorderen?

6. In een koud huis nodig je niemand uit – Christine Kuiper (Kenniscentrum Phrenos)
Workshop: Ten minste 55% van de mensen met ernstige psychische problemen leeft onder de armoedegrens. Financiële problemen, onzekerheid over huisvesting en een gebrek aan werk of sociale participatie versterken psychische klachten – en andersom. Toch blijft binnen de ggz de aandacht voor bestaanszekerheid beperkt. En schuldhulpverlening kijkt onvoldoende naar psychische problematiek. In deze sessie brengen we theoretische inzichten, professionele ervaringen en ervaringsdeskundigheid samen. We verkennen de wisselwerking tussen bestaanszekerheid en psychische problematiek. Samen zoeken we naar manieren om deze werelden zo aan elkaar te verbinden, dat inclusie voor mensen met ernstige psychische problemen een stap dichterbij komt. Doe en denk mee!

7. Herstelondermijnende reflexen – Parnassia Groep
(meer informatie volgt)

Terug naar het programma van de werkconferentie

X

Nieuwsbrief Phrenos

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, webinars en trainingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Back To Top