Skip to: Schizofrenie bestaat niet

Kenniscentrum Phrenos website

Schizofrenie bestaat niet

Op 7 maart jl. is de campagne “Schizofrenie bestaat niet” gestart. Diezelfde dag verscheen in NRC Handelsblad een opiniestuk van Jim van Os, Wilma Boevink en anderen over het uitbannen van de term schizofrenie en het aanbieden van realistische en hoopvolle informatie over psychosegevoeligheid. Tegelijkertijd werd  de website  www.schizofreniebestaatniet.nl gelanceerd.
De website die zich vooral richt tot cliënten en familie, geeft veel informatie in de vorm van video’s, toolkits, publicaties over de behandeling en herstel van een psychose.
Deze campagne is volgens Kenniscentrum Phrenos een goede bijdrage aan de discussie over schizofrenie die cliënten en betrokkenen, hulpverleners en begeleiders sinds enkele jaren voeren. Schizofrenie is immers een achterhaalde term die associeert met een slechte prognose en behandelpessimisme. Herstel van een psychose is in veel gevallen mogelijk gebleken. De 14 uitgangpunten voor goede hulp bij psychose, genoemd in het manifest van “Schizofrenie bestaat niet” zijn geheel in lijn met de 12 punten van goede zorg bij ernstige psychische aandoeningen die beschreven zijn in het rapport Over de brug.
Kenniscentrum Phrenos werkt samen met het aan deze campagne gelieerde Psychosenet.

Back To Top