Skip to: Samen Sterk zonder Stigma publiceert podcastserie ‘Blikopeners’ over stigma en zelfstigma

Kenniscentrum Phrenos website

Samen Sterk zonder Stigma publiceert podcastserie ‘Blikopeners’ over stigma en zelfstigma

“We inspireren mensen met een psychische aandoening én professionals in de ggz om ook zelf aan de slag te gaan.”

Amersfoort – 25 augustus 2021 – Van alle mensen in Nederland krijgt 42,7% ooit in zijn of haar leven een psychische aandoening. Meer dan 70% van de mensen met aanhoudende psychische aandoeningen ervaart stigmatisering. Dat staat herstel in de weg. Daarom publiceert Stichting Samen Sterk zonder Stigma vanaf 25 augustus 2021 de podcastserie ‘Blikopeners’, waarin luisteraars meer te weten komen over stigma en zelfstigma en tips en handvatten krijgen hoe hiermee om te gaan.

Stigma: een merkteken of label

Stigma is een merkteken of label dat wordt gebruikt om bepaalde personen te onderscheiden van anderen en negatieve, onwenselijke eigenschappen aan hen toeschrijft. Dit uit zich in vooroordelen, wantrouwen, angst, stereotypering en/of uitsluitend gedrag. In de podcastserie ‘Blikopeners’ luister je eerst naar een aflevering over een bepaald thema, zoals publiek stigma, en ga je vervolgens als luisteraar zelf actief aan de slag met een challenge over dat thema.

Samen écht impact maken

Jens Glissenaar, projectmedewerker bij Samen Sterk zonder Stigma en een van de initiatiefnemers van de podcastserie vertelt: “In de afleveringen zitten diverse sprekers die ieder op een eigen manier informatie geven over stigma en zelfstigma, bijvoorbeeld over wat het betekent als je hiermee te maken krijgt en wat je dan kunt doen om er minder last van te ondervinden. Je hoort theoretische achtergronden waarmee je beter weet waar het over gaat als we het hebben over stigma, maar we laten je ook verhalen horen van mensen met cliëntervaring, waarin je je wellicht herkent of die je inspireren.”

De podcast Blikopeners is gemaakt voor mensen met een psychische aandoening én voor hulpverleners in de ggz. Ook deze doelgroep is belangrijk om te betrekken, vertelt Jens: “Aflevering vier hebben we speciaal voor hulpverleners gemaakt, om hen te inspireren en ondersteunen deze serie in te zetten in de hulpverlening. De aflevering zit vol tips daarover, samen met achtergronden over stigma en ervaringsverhalen van hulpverleners. Juist professionals in de ggz kunnen bijdragen aan destigmatiserend werken door stigma bespreekbaar te maken én na te denken over de manier waarop zij zelf cliënten bejegenen. De podcastserie kan hierbij helpend zijn.

Zelf aan de slag

‘Blikopeners’ bestaat uit vier afleveringen, en bij elke aflevering hoort een challenge. Vanaf 25 augustus 2021 wordt elke week één aflevering gepubliceerd. Jens licht toe: “We hopen dat de podcast en de challenges dienen als een call to action. We vinden het belangrijk dat het niet alleen maar luisteren is, maar juist ook dat luisteraars er actief zelf mee aan de slag gaan zodat het ook beter blijft hangen in de praktijk. Ons doel is om kennis over te dragen, bewustwording te creëren en handvatten te bieden. Met deze podcastserie bieden we een mooie mix aan mensen en ervaringen die hopelijk kan inspireren.”

Luister naar de teaser van de podcastserie:

 

De podcastserie ‘Blikopeners’ is vanaf 25 augustus 2021 te beluisteren via https://tools.ggzzonderstigma.nl/blikopeners/.

Back To Top