Skip to: Phrenos Psychosecongres 8 december: Uitgelicht: Positieve gezondheid

Kenniscentrum Phrenos website

Phrenos Psychosecongres 8 december: Uitgelicht: Positieve gezondheid

Op 8 december vindt het Phrenos Psychosecongres: Psychose in perspectief plaats. Carl Verheijen, operationeel directeur (per 1-1-17) bij het Institute for Positive Health/Huis voor de Gezondheid, zal hier een lezing geven getiteld: Focus op positieve gezondheid: leidraad voor de ggz? Bij het begrip positieve gezondheid gaat men niet langer uit van ‘gezondheid als afwezigheid van ziekte’.  Positieve gezondheid bestaat uit zes dimensies: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, de spiritueel-existentiële dimensie, kwaliteit van leven, sociaal-maatschappelijk participeren en dagelijks functioneren.

Het concept ‘positieve gezondheid’scoringsinstrument-iph

Bij het begrip positieve gezondheid gaat men niet langer uit van ‘gezondheid als afwezigheid van ziekte’. In het nieuwe concept van gezondheid staat de mens centraal, niet de ziekte. Mensen voelen zich in hun kracht aangesproken en niet in hun zwakte. Misschien heeft iemand wel een diagnose van een ziekte, maar er is een heel groot gebied waar hij of zij wel gezond is. Die gezondheid kan nog versterkt worden. Positieve gezondheid bestaat uit zes dimensies: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, de spiritueel-existentiële dimensie, kwaliteit van leven, sociaal-maatschappelijk participeren en dagelijks functioneren. Wat kan deze visie opleveren voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid? Lees meer over positieve gezondheid op de website van het Insitute for Positive Health

Carl Verheijen

Mocht zijn naam bekend klinken, dan klopt dat. Hij schaatste van 1997 – 2010 als professional bij de KNSB kernploeg en deTVM schaatsploeg. Hij won onder andere twee bronzen medailles bij de Olympische Spelen van Turijn en werd vijfmaal wereldkampioen. Tijdens zijn schaatscarrière heeft hij in 2003 zijn doctoraal geneeskunde behaald. Vanaf 2011 – 2012 was hij werkzaam op non-profit basis als Chef de Mission van de eerste Jeugd Olympische Winter Spelen in Innsbruck. Sinds maart 2011 is hij werkzaam bij Gezondheidscentrum De Nije Veste in Nijkerk waar hij op dit moment is hij nog directeur en voorzitter van het stichtingsbestuur is. Vanaf 1 januari 2017 is hij operationeel directeur bij het Institute for Positive Health.

Back To Top