Skip to: Op yoga gebaseerde interventie verbetert executieve controle en slaapfuncties

Kenniscentrum Phrenos website

Op yoga gebaseerde interventie verbetert executieve controle en slaapfuncties

Uit de literatuur blijkt dat oefeningen en technieken uit bijvoorbeeld mindfulness en yoga een gunstige invloed kunnen hebben op executieve functies en emotieregulatie. Een onderzoek over op yoga gebaseerde interventie bij kinderen (8-12 jaar) met autisme bevestigde dat.

De interventie bestond uit 6 wekelijkse groepssessies van een uur. Een van de ouders van elk kind was ook aanwezig. Er was aandacht voor ademhalingsoefeningen en mindfulness technieken. Er werden diverse onderzoeken afgenomen op baseline, na de interventie en 6 weken daarna. In vergelijking met de controlegroep bleek volgens de ouders dat meteen na afloop van de yoga-interventie hun kinderen veel meer controle over hun executieve functies (emotie- en cognitieve regulatie) hadden en die bleek in de follow-up ook nog aanwezig. Ook werd een gunstige invloed op slaapproblemen gemeld.

Lees hier de samenvatting.

Tanksale R, Sofronoff K, Sheffield J, Gilmour J. (2020). Evaluating the effects of a yoga-based program integrated with third-wave cognitive behavioral therapy components on self-regulation in children on the autism spectrum: A pilot randomized controlled trial. Autism. 2020 Nov 25: Online ahead of print.

Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33238718/ [niet gratis]
Fotocredit: Gabby K via Pexels

Back To Top