Skip to: Lichamelijke oefeningen kunnen sociaal functioneren en communicatie verbeteren

Kenniscentrum Phrenos website

Lichamelijke oefeningen kunnen sociaal functioneren en communicatie verbeteren

Twee van de kernsymptomen bij autisme, problemen met de communicatie en het sociale functioneren, zijn niet met medicatie te behandelen. Er zijn daarom gedragsinterventies nodig die relatief duur en niet altijd voorhanden zijn. Omdat het bekend is dat lichamelijke activiteiten een positieve invloed kunnen hebben op het welzijn van jonge mensen, worden deze ook ingezet bij jongeren met autisme. In een Chinees onderzoek werd gekeken in hoeverre deze lichamelijke activiteiten ook kunnen bijdragen aan sociaal functioneren en communicatie.

Het onderzoek liet zien dat interventies met fysieke activiteiten de communicatie bij één op de zeven autistische deelnemers kunnen verbeteren en het sociale functioneren bij één op de vijf deelnemers. Bovendien bleken de effecten groter naarmate de deelnemers jonger waren.

Lees hier de samenvatting.

Chan JS et al. (2021). The effectiveness of physical activity interventions on communication and social functioning in autistic children and adolescents: A meta-analysis of controlled trials. Autism; May;25(4):874-886.

Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33307759/ [niet gratis]
Fotocredit: Lukas op Pexels

Back To Top