Skip to: Handreiking zelfmanagement

Kenniscentrum Phrenos website

Handreiking zelfmanagement

Handreiking zelfmanagement
2023
Onder redactie van: Maurits Beenackers, Thijs van der Rol, Frank Reiber, Naomi Breevaart
NIPA

Dit is inmiddels de tweede editie van de Handreiking Zelfmanagement bij Autisme, herzien in 2023. Nieuwe hulpmiddelen zijn toegevoegd, een groot aantal van de hulpmiddelen uit de vorige versie zijn behouden en enkele (verouderde) hulpmiddelen zijn verwijderd.

Voor mensen met autisme door mensen met autisme

De Handreiking Zelfmanagement bij Autisme is bedoeld voor volwassenen met (een vermoeden van) autisme die meer willen weten over autisme en zichzelf, en daarbij stappen willen zetten in hun eigen ontwikkeling. De handreiking bevat een selectie van boeken, blogs, hulpmiddelen, organisaties en YouTube-kanalen waar de lezer zelf mee aan de slag kan. Hulpverlenende organisaties zijn niet opgenomen.

De suggesties voor hulpmiddelen zijn aangeleverd door mensen met autisme en door zorgverleners die werken met cliënten met autisme. De selectie is gemaakt door mensen met autisme en (ervaringsdeskundige) professionals. De selectie is een subjectieve en onvolledige greep uit het grote aanbod dat (online) te vinden is. Het doel van deze selectie is om een antwoord te geven op de vraag ‘Waar te beginnen?’

Selectieproces

Bij de keuze welke hulpmiddelen uiteindelijk een plek in de handreiking hebben gekregen, zijn de volgende criteria gebruikt. De gekozen hulpmiddelen:

  • dragen bij aan zelfinzicht en het zelfmanagement van volwassen met (een vermoeden van) autisme.
  • zijn praktisch in gebruik en kunnen direct ingezet kunnen worden.
  • kunnen specifiek voor autisme zijn maar dat hoeft niet.
  • zijn bij voorkeur aangedragen of aanbevolen door een ervaringsdeskundige/iemand met autisme.
  • zijn bij voorkeur recent.
  • hebben bij voorkeur geen, of slechts een beperkt, commercieel belang.
  • zijn gratis of voor een betaalbaar bedrag verkrijgbaar.

Tips voor hulpmiddelen?

Mis jij in deze handreiking een hulpmiddel dat in de volgende editie er beslist in moet staan? Laat het ons per mail weten: nipa@kcphrenos.nl. Alvast dank!

Wegwijzer-autisme.nl

Wie hierna verder op zoek wil, verwijzen wij graag naar de website www.wegwijzer-autisme.nl waarop heel veel aanbod te vinden is op het gebied van autismezorg, maar ook apps, boeken, ondersteuning, dagbesteding, lotgenotencontact en meer.

Back To Top