Skip to: Integrated IMR voor oudere EPA heeft positief effect op het zelfmanagement van zowel psychische als medische symptomen

Kenniscentrum Phrenos website

Integrated IMR voor oudere EPA heeft positief effect op het zelfmanagement van zowel psychische als medische symptomen

In deze Amerikaanse RCT werd de haalbaarheid en de effectiviteit geëvalueerd van de integrated Illness Management and Recovery (I-IMR) interventie die speciaal ontwikkeld is voor oudere personen met zowel een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) als een algemeen medisch probleem. Extra aan deze interventie is dat de deelnemers ook consulten met verpleegkundigen over hun somatische chronische ziekten (b.v. diabetes of COPD) krijgen aangeboden. De uitkomsten van de interventiegroep (N=36) werden op baseline, na 10 en na 14 maanden vergeleken met die van de controlegroep (N=35). De haalbaarheid werd vastgesteld door de aanwezigheid van de deelnemers aan het I-IMR curriculum te meten. I-IMR wordt in 10 mo dules over een periode van 8 maanden gegeven. De volgende meetinstrumenten werden afgenomen om de effectiviteit te meten: Illness Management and Recovery Scales, de Stanford Chronic Disease Self-Efficacy Scale (SCDSES), de Brief Psychiatric Rating Scale (BPRS), de Multnomah Community Ability Scale (MCAS), de Stanford Physician Communication Scale (SPCS) en de Autonomy Preference Index. De I-IMR sessies werden goed bezocht en dus haalbaar: 75% van de deelnemers was aanwezig bij minstens 10 I-IMR en 5 verpleegkundige sessies. Hoewel niet voor alle indicatoren statistisch significante verbeteringen werden gevonden, is er een duidelijke associatie dat de I-IMR-deelnemers ten opzichte van de controlegroep zich meer verbeterden op het vlak van het zelfmanagement van psychiatrische symptomen en diabetes, vaker meer informatie over hun ziekte(s) wilden hebben en minder werden opgenomen voor psychiatrische of medische problemen.
Bartels SJ, Pratt SI, Mueser KT, Naslund JA, Wolfe RS, Santos M, Xie H & Riera EG (2014). Integrated IMR for Psychiatric and General Medical Illness for Adults Aged 50 or Older With Serious Mental Illness. Psychiatric Services 65 (3), 330-337.

Back To Top