Kenniscentrum Phrenos website

Implementatie generieke module Ervaringsdeskundigheid en Beroepscompetentieprofiel Ervaringsdeskundigheid

Looptijd: januari 2024 t/m december 2025
Financier: ZonMw

In 2024 en 2025 gaan 12 instellingen aan de slag om de inzet van ervaringsdeskundigheid in de eigen organisatie te verstevigen en de ruimte voor ervaringskennis te verbreden. Dit gaan zij doen in een gezamenlijk project begeleid door een projectteam vanuit Kenniscentrum Phrenos, Trimbos-instituut, Movisie en de Vereniging van Ervaringsdeskundigen.

In een eigen projectplan formuleren de deelnemers een doel dat aansluit bij hun stand van zaken en gaan dat gedurende deze twee jaar realiseren. Dit gaan zij doen o.a. met behulp van de inzichten en aanbevelingen van de generieke module Ervaringsdeskundigheid en het geactualiseerde Beroepscompetentieprofiel Ervaringsdeskundigheid.

Samen leren en monitoren

In het project staan samen leren en het monitoren van de voortgang centraal.

Samen leren krijgt vorm door:

  1. vier landelijke scholingsdagen waarin samen met de deelnemers dialogische werkvormen worden ontwikkeld en uitgeprobeerd. In de generieke module zijn kernaanbevelingen geformuleerd voor ervaringsdeskundigen, andere professionals en bestuur/directie/management/opleidingen. Een terugkerend element is daarbij het aangaan van de dialoog. Met de dialogische werkvormen kunnen instellingen deze aanbevelingen toepassen in hun praktijk.
  2. deelname aan de training co-counselen. Co-counselen is een wereldwijd toegepaste werkwijze van 1-op-1-contact, waarbij de ene persoon vanuit de eigen ervaringen werkt aan een voor hem of haar actueel thema en de ander daarbij ondersteunt. Deelnemers aan de training ontwikkelen en verdiepen hun vaardigheden voor deze vorm van gelijkwaardige uitwisseling van ervaringen.
  3. deelname aan de training Gespreksbegeleiders In gesprek over Zin. In gesprek over Zin is een module bestaande uit drie wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur waarin deelnemers onderzoeken wat zin in het leven van alledag voor hen betekent en hoe zij dat kunnen ondersteunen. In de training voor gespreksbegeleiders leren deelnemers hoe zij deze module gelijkwaardig en niet-sturend kunnen aanbieden.
  4. de voortgang van de implementatie wordt gemeten met de MIE: Monitoring Implementatie Ervaringsdeskundigheid – een quickscan. De MIE wordt bij 8 van de 12 instellingen aan het begin en het eind van het project afgenomen. Het verslag geeft een beeld van de sterke en zwakkere punten dat benut kan worden bij het stellen van de eigen doelen. Omdat er meer belangstelling voor deelname was dan bij de opzet beoogd doen van de 12 instellingen er 4 mee in een lichtere versie waarbij geen monitoronderzoek wordt uitgevoerd. Aan alle andere onderdelen kunnen deze 4 instellingen volwaardig meedoen.

Producten

De kennis en inzichten uit het project worden gebundeld in een landelijke implementatie- en scholingsmodule ‘Ruimte voor ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid’. Ook wordt er een een toolbox met werkvormen gemaakt. Het project sluit af met een eindconferentie waarin de opgeleverde producten worden gepresenteerd.

Back To Top