Skip to: De toevoeging van een ervaringsdeskundige hulpverlener aan een ACT-team heeft een positieve invloed op de cliënten

Kenniscentrum Phrenos website

De toevoeging van een ervaringsdeskundige hulpverlener aan een ACT-team heeft een positieve invloed op de cliënten

In deze prospectieve longitudinale Nederlandse studie (N=530) werd onderzocht of het toevoegen van een ervaringsdeskundige hulpverlener aan ACT-teams (n=20) het functioneren van de cliënten, met ernstige psychiatrische problemen en periodes van dakloosheid, verbeterd. Er waren drie metingen: baseline, na 1 en na 2 jaar. Het functioneren werd gemeten met de Health of Nation Outcome Scales (HoNOS), behoefte aan hulp met de Camberwell Assessment of Need Short Assessment Schedule (CANSAS), verbondenheid bij het werk van de ervaringsdeskundige met de Working Alliance Scale (WAS). Ook het aantal opnamedagen en dakloze dagen werden per cliënt bijgehouden. Er blijkt een positieve associatie te zijn tussen de aanwezigheid van de ervaringsdeskundige hulpverlener en verbeteringen in het functioneren van de cliënten, zoals gemeten met de HoNOS (p=.020). Die positieve associatie is er ook met betrekking tot de behoeftes die vervuld werden in verband met het persoonlijke herstelproces en het aantal dakloze dagen. Het aantal opnamedagen van de cliënten nam daarentegen toe naarmate de ervaringsdeskundige hulpverlener meer in het ACT-team aanwezig was (= negatieve associatie). Het toevoegen van ervaringsdeskundige hulpverleners aan ACT-teams kan positief bijdragen aan de ontwikkeling dat cliënten hun ziekte gaan accepteren en aan de bevordering het herstelproces.
Van Vugt MD, Kroon H, Delespaul PAEG & Mulder CL (2012). Consumer-Providers in Assertive Community Treatment Programs: Associations With Client Outcomes. Psychiatric Services 63 (5), 477-481.

Back To Top