Skip to: Acht belangrijke factoren die de implementatie van ervaringsdeskundige hulpverleners in de reguliere ggz beïnvloeden

Kenniscentrum Phrenos website

Acht belangrijke factoren die de implementatie van ervaringsdeskundige hulpverleners in de reguliere ggz beïnvloeden

In het kader van de herstelbenadering worden ervaringsdeskundigen wereldwijd steeds vaker professioneel ingezet. Men denkt dat de ervaringsdeskundigen de herstelcultuur binnen de ggz kunnen bevorderen. Maar niet alle stakeholders staan achter deze ontwikkeling. In deze internationale systematische review (n=53 studies) werd gezocht naar invloeden en factoren die de implementatie van ervaringsdeskundige expertise in ggz-voorzieningen belemmeren of bevorderen. Er werd meegewerkt vanuit Engeland, Duitsland, Oeganda, Tanzania, Israël en India. Over de geselecteerde publicaties werd een narratieve synthese in drie stadia uitgevoerd: a. het ontwikkelen van een voorlopige synthese; b. onderzoek van de relaties tussen de studies; c. de robuustheid van de synthese testen. De volgende acht factoren hebben invloed op de implementatie van ervaringsdeskundigen als professional in de ggz (in orde van belangrijkheid): 1. De cultuur in de organisatie: al dan niet herstelgericht; 2. Al dan niet beschikbaar zijn van een opleiding tot ervaringsdeskundige hulpverlener; 3. Al dan niet duidelijke rolomschrijving van de ervaringsdeskundige hulpverlener; 4. Bereidheid bij het zittende personeel om met de ervaringsdeskundige hulpverlener samen te werken; 5. De ervaringsdeskundige hulpverlener heeft al dan niet toegang tot alle ondersteunende diensten van de organisatie; 6. Al dan niet genoeg geld om de ervaringsdeskundige hulpverlener te betalen; 7. Al dan niet psychologische ondersteuning voor het welzijn van de ervaringsdeskundige hulpverlener; 8. De ervaringsdeskundige heeft al dan niet contacten met een netwerk van ervaringsdeskundigen buiten de organisatie. De Implementatie Meter die gebaseerd is op deze acht factoren werd afgenomen in Ulm, Hamburg, Kampala, Dar es Salaam, Beer Sheva en Pune en lijkt veelbelovend te zijn.
Ibrahim N, Thompson D, Nixdorf R, Kalha J, Mpango R, Moran G, Mueller-Stierlin A, Ryan G, Mahlke C, Shamba D, Puschner B, Repper J, Slade M. (2020). A systematic review of influences on implementation of peer support work for adults with mental health problems. Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol. 2020 Mar;55(3):285-293.

Back To Top