Skip to: Kenniscentrum Phrenos en de Academie Sociaal Domein van start met het trainen van wijkteams en gemeenten!

Kenniscentrum Phrenos website

Kenniscentrum Phrenos en de Academie Sociaal Domein van start met het trainen van wijkteams en gemeenten!

Kenniscentrum Phrenos en de Academie Sociaal Domein zijn in de Peelgemeenten gestart met het trainen van wijkteams en gemeenten bij de ondersteuning van mensen met psychische problemen. Wijkteams leren psychische problematiek en verward gedrag in de wijk herkennen, ermee om te gaan en een goede verbinding te maken tussen zorg en ondersteuning.

Peelgemeenten: Laarbeek trapt af

De eerste ronde trainingen in de Peelgemeenten zijn gestart in gemeente Laarbeek. Samen met een expert van GGZ Oost-Brabant is aan de hand van voorbeelden uit de praktijk van medewerkers van het gebieds-team gesproken over hoe omgegaan wordt met ggz-problematiek en welk ggz-aanbod beschikbaar is. Daarnaast is besproken wat er met je gebeurt als je dat niet-pluisgevoel ervaart en hoe dat van invloed is op je handelen. Op basis van voorbeelden vanuit de ggz-praktijk bleek dat het daarbij vaak beter is om juist het tegenovergestelde te doen dan wat je intuitief doet.

Pluis – niet pluis

Voor gemeenten wordt de signalering en ondersteuning van mensen met psychische problemen steeds belangrijker. We verwachten dan ook veel van onze wijkteams.

In de training ‘Pluis – niet pluis’ leren wijkteams en beleidsmakers hoe zij specifiek psychische problematiek en verward gedrag kunnen herkennen en daar vanuit hun eigen rol en expertise mee om kunnen gaan.

Samen met een ggz-expert uit de regio bekijken we met het wijkteam hoe de ggz-problematiek in de wijk, stad of gemeente eruitziet en hoe het ggz-aanbod in de regio nu eigenlijk werkt. Dus wat is de problematiek en wat is er al beschikbaar? Daarnaast biedt de training concrete tools die speciaal zijn ontwikkeld voor wijkteams. Door de dag heen formuleren we gezamenlijk een antwoord op de volgende vragen:

– Welke rol heb je als wijkteam bij ggz-problematiek? En hoe doe je dat?
– Hoe ga je als team en professional om met een niet-pluisgevoel?
– En hoe vind je de weg in alle verschillende ggz-functies?

Nieuwsgierig?

Nieuwsgierig of meer weten over de mogelijkheden? Kijk onder diensten op deze website.

Back To Top