Skip to: Het Lichthuis Amsterdam officieel geopend

Kenniscentrum Phrenos website

Het Lichthuis Amsterdam officieel geopend

Gisteren, 22 oktober 2020, is Het Lichthuis in Amsterdam officieel geopend door wethouder Simone Kukenheim met hulp van Nicoline, bezoeker van Het Lichthuis. Deze nieuwe voorziening in Amsterdam biedt een plek waar mensen met een psychische kwetsbaarheid terechtkunnen buiten de kantooruren.

Het Lichthuis is open in de weekenden van 18.00 uur tot middernacht. Hiermee is er een plek gekomen voor mensen die zich eenzaam voelen, het alleen niet redden, behoefte hebben aan menselijk contact, een luisterend oor en afleiding. Er kunnen tien mensen tegelijk terecht. Het Lichthuis is gesitueerd in het pand van De Waterheuvel in aan de Sarphatistraat in Amsterdam.
Mensen die gebruik willen maken van het Lichthuis krijgen eerst een kennismakingsgesprek waarin ze kunnen aftasten of Het Lichthuis iets voor hen is. Iedere keer als een bezoeker komt, is er een gesprekje waarin gevraagd wordt hoe hij of zij erbij staat. Het huis wordt gerund door stafmedewerkers en ervaringsdeskundigen.

Film

Bij de officiële opening werd een korte film vertoond, waarin twee bezoekers van Het Lichthuis aan het woord kwamen. Een bezoekster vertelde dat ze het fijn vond dat ze welkom was, dat de mensen echt blij waren haar te zien. Ze genoot dan van een kopje soep. De ander vertelde dat hij een weekend niet goed door kon komen zonder zichzelf ellende op de hals te halen. Het Lichthuis biedt hem een veilige plek, waar het gezellig is en hij een praatje kan maken met de andere bezoekers.

Inspiratiebron

Het idee voor Het Lichthuis Amsterdam is ontstaan in London tijdens een werkbezoek van Clubhuis De Waterheuvel aan een collega organisatie. Daar draait al enige tijd met succes “The Sanctuary”, een vorm van crisispreventie in de (weekend)avonduren, meldt de website www.lichthuis.nl.Omdat er in Amsterdam veel te weinig gedaan werd aan crisispreventie is De Waterheuvel op zoek gegaan naar partners om zo’n voorziening in Amsterdam mogelijk te maken. Die vonden zij bij Cordaan, Cliëntenbelang Amsterdam, Centrum voor Cliëntervaringen, de gemeente Amsterdam, ZonMw en het Zilveren Kruis. Het project wordt onderzocht door middel van participatief actiegericht onderzoek.

Kijk voor meer informatie op www.lichthuis.nl

Back To Top