Skip to: Focus op gemeentelijk beleid en sociale interventies bij Helden van de Wijk 31 oktober

Kenniscentrum Phrenos website

Focus op gemeentelijk beleid en sociale interventies bij Helden van de Wijk 31 oktober

Tijdens Helden van de Wijk spraken  Jaap van Weeghel en Lara de Brito over sociale interventies voor mensen met psychische problemen, armoedebestrijding en vernieuwd welzijnswerk, gedragen door de gemeenschap.

Samen het sociale beleid een gezicht geven

De Brito, wethouder zorg, onderwijs, cultuur en klimaat in Wageningen vertelde over hoe deze gemeente (40.000 inwoners) met een beperkt budget probeert de decentralisatie van de zorg te handelen. In Wageningen wonen enerzijds veel studenten en medewerkers van de universiteit, maar anderzijds is er veel werkloosheid en armoede onder de bevolking. Om een goed sociaal beleid  neer te zetten en het welzijnswerk te vernieuwen heeft de gemeente meer dan 3000 mensen in de gemeente uitgenodigd om hierin mee te denken.
Lees hier de lezing van Lara de Brito over de aanpak in Wageningen

Meer sociale interventies

Jaap van Weeghel sprak over participatie en sociale inclusie van mensen met ernstige psychische aandoeningen. Velen onder hen zijn eenzaam, hebben geen (betaald) werk, zijn getraumatiseerd of gevictimiseerd, leven onder de armoedegrens en worden ongelijk behandeld (uitsluiting, stigmatisering en discriminatie). Van Weeghel pleitte voor meer sociale interventies voor deze doelgroep. Het zou mensen met een psychische kwetsbaarheid veel opleveren als de ggz en het sociale domein gaan samenwerken om dit te bewerkstelligen, door interventies te ontwikkelen en te onderzoeken.
Download hier de presentatie van Jaap van Weeghel
Meer over het kennisfestival Helden van de Wijk: Maatschappelijk herstel van 31 oktober jl. kunt u lezen in het verslag elders op deze website.
 
 
 
 
 

Back To Top