Skip to: Enik Recovery College: winnaar van de Douglas Bennett Award 2021

Kenniscentrum Phrenos website

Enik Recovery College: winnaar van de Douglas Bennett Award 2021

Vandaag, 18 november 2021, is door prof. dr. Jaap van Weeghel de Douglas Bennett Award 2021 uitgereikt aan Enik Recovery College, een initiatief van Lister. Kenniscentrum Phrenos kent deze prijs toe aan een groep mensen die samenwerken aan een project of initiatief rond kwaliteitsverbetering in de behandeling of begeleiding van mensen met ernstige psychische aandoeningen ten behoeve van rehabilitatie en herstelondersteuning. De Award bestaat uit een kunstwerk, een oorkonde en een geldbedrag.

Tien voordrachten

In de periode 15 juli tot 1 oktober zijn tien voordrachten binnengekomen. De programmacommissie heeft alle voordrachten besproken en drie genomineerden geselecteerd en voorgelegd aan een delegatie van het bestuur van Phrenos. De genomineerden waren 1. Enik Recovery College in Utrecht; 2. GEK in de KLAS, vanuit De Kentering in Nijmegen; 3. Tune in, een initiatief van Lister en Tivoli/Vredenburg.

Enik Recovery College (ERC)

Enik Recovery College biedt een leeromgeving en ontmoetingsplek voor mensen die persoonlijk ervaring hebben met ontwrichting door een psychische kwetsbaarheid of verslaving, en die willen werken aan hun persoonlijk en maatschappelijk herstel. Het initiatief gelooft in het herstellend vermogen en de kracht van mensen. De praktijk wordt 100% gerund door ‘Peers’, dat houdt in dat er mensen werken, zowel vrijwillig als betaald, die persoonlijke ervaringen hebben op het gebied van psychiatrie of verslaving.

Het betreft een unieke voorziening buiten de ggz met een geheel eigen visie op wat kwetsbare mensen nodig hebben om weer op te kunnen krabbelen. Zij zijn koploper in hun visie én in het realiseren van een zeer uiteenlopend aanbod aan herstelactiviteiten, die in nauwe samenwerking met deelnemers worden opgezet en uitgevoerd. De jury had niet alleen veel waardering voor het gegeven dat het project een grote inspiratiebron is voor anderen in Nederland, maar ook omdat het project zich telkens weer blijft doorontwikkelen en vernieuwen. Het initiatief is inmiddels gevestigd in een zestal vestigingen in zeer uiteenlopende woonwijken. Hun activiteiten spelen in op de behoeften in die woonwijken en nemen gedeeltelijk de kleur van die verschillende leefomgeving aan.

Het kunstwerk

Het kunstwerk dat deel uitmaakt van de prijs is gemaakt door Margo van Strijp. Het is een keramieken schaal, met daarin een barst ‘hersteld’ met goud. Dit een verwijzing naar het Japanse Kintsugi ‘gouden verbinding’, ook wel Kintsukuroi: ‘gouden reparatie’ genoemd, het repareren van gebroken keramiek met goud- of zilverkleurige lak. Het idee is dat iets wat gebroken is, ook weer te maken is en mooi kan zijn. Margo van Strijp is als kunstenaar verbonden met The Living Museum Project in Alkmaar. Dit is een initiatief van kunstenares Helen Roeten. Het project biedt 10 kunstenaars met een psychische kwetsbaarheid een plek om kunst te maken en ten toon te stellen. Belangrijke thema’s zijn mentale gezondheid, inclusiviteit en de helende kracht van kunst. The Living Museum Project verbindt art brut kunstenaars wereldwijd onder andere via het project I See You. The living Museum Project is te vinden in De Drukkerij van Alkmaar.

 

Back To Top